Belföld
Megfizetetlenné vált a húsvéti sonka: akár 20-24 ezer forintba is kerülhet
Az olcsó húsvéti pácolt, kötözött lapockasonka már a múlté.
Az öt-tíz évvel ezelőtti, minőségében sokszor kritizált, olcsó húsvéti pácolt kötözött lapockasonka a múlté, írja a Világgazdaság. Az alacsonyabb kategóriában előfordul az éves alapon 40 százalékos árnövekmény is, a prémiumszegmensben pedig az árduplázódás.
Az elmúlt öt évben a gyártók és a szakmai szervezetek nagyon erős kampányba kezdtek az olcsó, gyenge minőségű sonkák ellen, így egyre kisebb szerepet kaptak a kiskereskedelmi üzletek kínálatában. Helyükbe sokféle, jobb minőségű és drágább termék került.
Találtunk persze az Auchanban Pápai terméket 2390-ért, a Tescóban füstölt főtt Kaisert ugyanennyiért, a Lidlben kötözöttet 2199-ért lehet kapni, de a tarja, a combsonka vagy a dió már mind drágább volt.
A füstölt termékek szinte mindenhol 3000 forint felett kezdődtek, a prémiumkategória pedig 4000.
Ebben a kategóriában tavalyhoz képest duplázódás látszik, de az is lehet, hogy azért, mert a hiperekben és szuperekben a prémiumkategória viszonylag újnak számít, nem nagyon volt olyan gyártó, aki a hiperek elvárásainak megfelelő csomagolásban forgalomba hozott volna a termelőihez hasonló minőségű terméket.
Forrás: Propeller/Világgazdaság
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.