Belföld

Brutális szél tarolta le az országot – Döbbenetes videó látott napvilágot a tomboló Balatonról

  • Szerző:nuus
  • 2023.03.28 | 18:00

Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn.

Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.

Mint írták, hétfőn az ország felett átvonult ciklon “hátoldalán” sokfelé viharossá fokozódott a szél. A Kab-hegy állomáson 118,8 kilométer/órás széllökést mértek, amivel új országos napi rekord született.

Közölték azt is: a fővárosban is szeles volt az idő, a János-hegyen 115,2 kilométer/óra erejű szél fújt, ez pedig új fővárosi napi rekordot is jelent. Korábban ezen a napon a legerősebb széllökést Budapest Örsöd állomáson jegyezték fel 1981-ben, azóta – egészen hétfőig – 101,9 kilométer/órás volt a fővárosi és országos szélrekord március 27-én.

A Balatonnál 100 km/órás széllökésekkel csapkodtak a hullámok 

A vízparta csaptak a hullámok a Balatonnál a vihar miatt. A térségben a legerősebb széllökések 117 kilométer/órásak voltak, de a Kab-hegyen még ennél is erősebben tarolt a szél – írja Blikk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat nemrég osztott meg két felvételt arról, hogy milyen intenzitással érkezett meg a csapadék a Balatonra a múlt vasárnap.

Az erős szél miatt a vihar a déli parton erős hullámzást okozott. Még az ilyenkor szokásosnál alacsonyabb átlagos vízszint ellenére is sokfelé a partra is kicsaptak a hullámok.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló