Belföld

A Fidesz sokkal jobban teljesített az előrejelzésnél. Ez lehet a magyarázat

  • Szerző:nuus
  • 2022.04.04 | 11:30

Van egy képlet, ami igazolja, miért lett ennyire erős a Fidesz.

199 parlamenti képviselői helyből 135-öt szerzett a Fidesz az országgyűlési választáson. Az országos listán 47 mandátumot nyert, a 106 egyéni választókerületből pedig 88-at. A Fidesz 2,735 millió szavazatot szerzett, ami 53,1%-os részarányt jelent, szemben az összes ellenzéki 1,804 millió szavazatával.

A Fidesz 2,607 millióról 128 ezerrel, 2,735 millióra növelte bázisát.

Zsiday Viktor portfóliómenedzser szerint: “a lakossági reálbér változása elég jól előrejelzi, hogy milyen eredményt fog elérni a kormánypárt”. Az utóbbi évek magyarországi reálbér-változása alapján azt valószínűsítette, hogy a Fidesz-KDNP-nek az előző választáshoz képest tíz százalékkal több szavazatot kellene kapnia.

Ehhez képest a Fidesz „csak” öt százalékkal növelte táborát

az előző választáshoz képest, de ezzel is nem várt, kétharmados többséget szerzett. A reálbérek változása tehát meghatározza a kormánypártok erejét. A kormányzó erő számára tehát fontos a gazdaság növekedése, a háztartások jövedelmi helyzetének alakulása és vásárlóerejük javulása.A  mindenkori szavazók azt értékelik a kormányzó pártoknál, hogy milyen mértékben tudta a jólétüket növelni. Ez alapján már múlt héten azt vetítette előre Zsiday, hogy a kormányzó erők

valószínűleg több szavazatot kapnak, mint 2018-ban,

a modell alapján tíz százalékkal, ami elvileg legjobb eredményüknél, a 2010-esnél is jobbnak kellene legyen. Utólag látható, hogy a 2022-es Fidesz-támogatottság magasabb lett a 2010-esnél, amikor 2,706 millió szavazója volt a Fidesznek). Zsiday figyelmeztet: éves szinten legalább három-négy százalékos reálbér növekedésre van szükség, hogy a kormányon lévő pártok megtartsák támogatóikat.

Portfolió


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló