Belföld

Fontos! Döbbenetes dolgot mondott a magyar víruskutató – ezt látnod kell!

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.15 | 09:18

Kemenesi Gábor víruskutató szerint sok szempontból veszélyes szakaszához értünk a járványnak.

Most főként abban látja a veszélyt, hogy a vakcinák és a járvány várható nyári visszaszorulása adta, gyakran hamis biztonságérzet fenntarthatja a járvány terjedési láncait, így ősszel még egy negyedik hullám is elérheti az országot.

Erre további esélyt ad, hogy bár a világ egyes országaiban, így Magyarországon is viszonylag jól állunk a vakcinációval, de a nyájimmunitáshoz ez kevés, pláne egy amúgy globálisan terjedő járványban.

Vagyis Kemenesi szerint még azokban az országokban is, mint például Magyarországon, ahol jól állunk átoltottságban, a nyáron is fenn kell tartani bizonyos óvintézkedéseket.

Ő leginkább a távolságtartást emeli ki, de ilyen a maszkviselés is, hiszen fontos a fertőzési láncok megszakítása. Emellett fel kell készülni egy esetleges – és szerinte biztosan bekövetkező – negyedik hullámra is.

A felkészülésben leginkább azoknak az országoknak a tapasztalataira kell hagyatkoznunk, melyek eddig is sikerrel fékezték meg és tartották vissza a járványt, ilyen például Új-Zéland és Ausztrália, ahol gyakorlatilag védőoltás nélkül, kizárólag gyorsan és célzottan elrendelt, de nagyon szigorú korlátozásokkal, kiterjedt kontaktkutatással, a fertőzöttek izolációjával és a fertőzési láncok megszakításával sikerült szinte teljesen megfékezni a járványt.

Azok az ágazatok, amelyek bajba kerültek, mielőbbi, óvatos és jól átgondolt nyitásra szorulnak, a gazdaság számára kevésbé egyértelmű előnyökkel járó, több ezer fős tömegrendezvényeket mindenképp hanyagolnám” – írta, hozzátéve, hogy őszinte kommunikációval lehet óvatos optimizmust közvetíteni, hiszen a vakcinák “láthatóan működnek, de körültekintéssel kell viselkednünk, hogy a taktikai előnyt meg is őrizzük

– mondta.

Forrás:444


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló