közélet

Nagyot lódított Orbán Viktor a kampányindítón – Még a falusi kormányfők “versenyében” sem ő az első

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.24 | 12:35

Török Gábor politológus és Schiffer András szépen helyretette a miniszterelnököt.

Hétfőn országjárásra indult Orbán Viktor. Kampánykörútja első állomásán, Nemesgörzsönyben egy magtárban beszédet mondott a helyi gazdák előtt. A miniszterelnök arra buzdította őket, hogy támogassák a Fidesz-jelöltjeit, mivel rájuk lehet számítani. Ezt megerősítvén Orbán Viktor a következőket mondta:

„Mégiscsak én volnék Magyarország első falusi miniszterelnöke. Kitől várjon a magyar gazdatársadalom, meg a magyar vidék, meg a magyar falu segítséget, hogyha nem a közülük jövő miniszterelnöktől.”

Nos, a helyzet az: nem igaz, hogy Orbán Viktor Magyarország első falusi miniszterelnöke. Török Gábor politikai elemző közösségi oldalán hívta fel erre a tévedésre a figyelmet. Szerinte Nagy Ferenc volt az első falusi miniszterelnöke az országnak. A Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt elnökévé úgy küzdötte fel magát, hogy hat elemit végzett.

„Saját erejéből képezte magát, miközben szülei földje mellett fuvarozást, napszámot és favágást is vállalt. Keresetéből újabb hét holdnyi földet tudott venni, összesen 22 holdra (12,7 ha) bővítve ki a családi gazdaságot. Az 1920-as évek elejétől kezdve írogatott cikkeket a helyi lapokba. 1929 januárjától kezdve írásait a Pesti Hírlap is leközölte, amivel országos hírnevet szerzett magának.”

Aztán politikai pályára tért. Közismerten háborúellenes volt, emiatt 1944-ben Magyarország német megszállását követően a Gestapo letartóztatta, majd fél év múlva kiengedték. 1946. február 4-én Magyarország miniszterelnökévé nevezték ki, mely tisztségről 1947. június 1-jén kényszerült lemondani.

Schiffer András ügyvéd, exképviselő is jelezte, hogy Magyarország első falusi miniszterelnökének a monoki Kossuth Lajos, a vattai Szemere Bertalan még mondhatta volna magát – kései utódaik, így az egyetlen szociáldemokrata miniszterelnök, Peidl Gyula Ravazdról, a kisgazda Nagy Ferenc Bisséről már nem – írta a 24.hu.

Magyarország legutóbbi falusi miniszterelnöke a Kossuth Lajos falujában született Németh Miklós volt. Az 1990 utáni miniszterelnökök közül Boross Péter Nagybajomban született, mely bár város Somogy megyében, ma alig háromezren lakják. Orbán Viktor viszont Székesfehérvárott született, tette hozzá Schiffer András, igaz, Alcsútdobozon nőtt fel.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló