Belföld

A szarmatákról nyílik kiállítás Ópusztaszeren

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.09 | 08:18

Május 17-étől látható a tárlat.

A szarmatákról és az ókori népességet a 16-18. századi Lengyelországban övező kultuszról nyílik kiállítás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Kertész Péter, az emlékpark igazgatója egy héttollas buzogányt csomagol ki a Szarmaták: mítosz és valóság című tárlat rendezése során az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2019. május 7-én. A szarmatákat, valamint az ókori népességet a 16-18. századi Lengyelországban övező kultuszt bemutató tárlat május 17-től látogatható, a kiállítás gerincét a Tarnówi Regionális Múzeumból érkező anyag adja, melyet korábban még nem mutattak be Magyarországon. MTI/Rosta Tibor

Kertész Péter igazgató elmondása szerint a május 17-étől látható tárlat gerincét a Tarnówi Regionális Múzeumból érkező anyag adja, melyet korábban még nem mutattak be Magyarországon. A kora újkori lengyel nemesség a szarmatáktól eredeztette magát, ezen alapult a szarmatizmus ideológiája. A nemzeti romantika korszakában a szarmatizmus megjelent a nemesi öltözékekben, a fegyverzetben, a képzőművészetben, de még a hajviseletben is – közölte a szakember.

A lengyelországi múzeumból a korabeli tárgyak mellett festmények és dokumentumok érkeztek az emlékparkba, amelyek bemutatják a csaknem három évszázadig élő kultusz fontos elemeit – ismertette az igazgató. Kertész Péter kifejtette: bár a történeti kutatások alapján a lengyel-szarmata rokonság ma fikciónak tekinthető, a szarmatizmusnak fontos szerepe volt a lengyel identitástudat kialakulásában.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló