Belföld

Elkeserítő számok: Luxus lehet a kisnyugdíjasok számára a gyümölcs

  • Szerző:nuus
  • 2023.05.15 | 16:48

Bizonyos élelmiszerekből rettentően nagy hozzáférési különbségek figyelhetők meg annak függvényében, ki mennyire tehetős nyugdíjas Magyarországon - írta a Pénzcentrum a KSH adatai alapján.

Fotó: Pixabay

A pékáruknál például

  • kenyérből a legszegényebb nyugdíjasok 46,7 kilogrammot fogyasztanak fejenként egy évben, míg a leggazdagabbak csupán 38 kilogrammot.
Minél szegényebb tehát valaki, annál inkább válik számára fontos élelmiszerré a kenyér.

Péksüteményből a legtöbbet már a leggazdagabbak eszik, fejenként 32,2 kilót, miközben a legszegényebbek fogyasztása ezekből a termékekből csupán 20,8 kilogramm.

A sertéshús esetében meglepően közel vannak egymáshoz ezek a számok, míg a baromfihúsnál a két véglet között majdnem hét kiló a különbség.

A gyümölcsök esetében

a citrusféléknél (citrom, narancs) azt találták, hogy míg a leggazdagabb nyugdíjas háztartásokban egy főre fejenként 18,3 kiló jut átlagosan,

addig a legszegényebbeknél ez mindössze 6,5 kg, ez pedig 2,8-szoros különbség.

  • Banánból az első jövedelmi ötödbe (ők a legszegényebbek) tartozó nyugdíjasok fejenként 6,1 kilót fogyasztanak ebből átlagosan, míg a leggazdagabbak 14 kilót. A különbség 2,3-szoros.
  • Több mint kétszeres a fogyasztásbeli különbség az almánál is. A legszegényebbek fejenként 9,8 kilót esznek, míg a leggazdagabbak 22,7 kilót.
  • A szőlőnél még nagyobb az eltérés, mert míg a legszegényebb nyugdíjasok fogyasztása az évi 1 kilót sem éri el, addig a leggazdagabbak 7,3 kilogramm szőlőt fogyasztanak. A különbség 8,1-szeres.

A zöldségeknél nincsenek a szőlőhez hasonló eltérések, de

miközben paradicsomból az első jövedelmi ötödbe tartozó nyugdíjasok 6,5 kilót esznek évente fejenként, addig az ötödikbe lévők 14,5 kilót. A különbség több mint kétszeres.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: 24.hu, Pénzcentrum.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

  • obsitos szerint:

    Nincs “kisnyudíjas”, csak a szakszervezetek által magukra hagyott dolgozók vannak !!!!!
    A módszerváltás után a szakszik “privatizálták” a szociban felhalmozott vagyont, nem törődve semmivel és senkivel !!!
    Most 3 éve elkezdtek szervezkedni a kormányzat ellen, uszítanak, lázítanak, provokálnak, mert elfogyott a rabolható anyag! (dollár-baloldal)
    A szabad rablás és a vadkapitalizmus időszaka alatt minden “szabadonfutó” melós éhbérért vagy bejelentetlenül dolgozott, mert enni meg kellett.
    Mindketten a feleségemmel állami szektorban dolgoztunk végig, most a kettőnk nyugdíja HAVONTA FÉLMILLIÓ FORINT !
    Ő csak 34 évet, én csak 35 évet, 2000 óta nyugdíjasok vagyunk, nyasgem !!!!!

Cikkajánló