Életmód

Nem álom, hogy Spanyolországban éljünk jól a magyar nyugdíjból?

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.30 | 15:28

Egyre inkább foglalkoztatja a nyugdíjba vonult, vagy még az előtt álló embereket, hogyan lehetne a spanyol tengerparton megöregedni. Van rá mód, hogy aki erre vágyik, magyar állami támogatással euróban nyugdíjat kapjon.

Átlagos, vagy annál kicsikét magasabb hazai nyugdíjból már van lehetőség arra, hogy egy idősödő ember, aki nyugdíjba vonult, letelepedjen és meg is éljen a spanyol tengerparton – tudatta a g7.hu.

Egyre több magyar, még előtte álló vagy már nyugdíjas korú magyar érdeklődik a dolog iránt.

A g7.hu már írt arról, hogy mostanra a nemzetközi és hazai gazdasági, kereseti és inflációs környezet olyan együttállást mutat, melyben van mód úgy leköltözni a spanyol tengerpartra, hogy az az illető számára nem jelent majd életszínvonal-csökkenést, sőt az még növelhető is bizonyos tekintetben.

Sokat számítanak például a nyugdíjasoknak járó szociális ellátások és kedvezmények.

Ugyanakkor, gondot jelenthet, hogy aki kiköltözik, annak vállalnia kell az árfolyamkockázatot: havi jövedelmét mindig forintban kapja majd, de azt euróra váltva kell megélnie. Legalábbis, amíg hazánk nem vezeti be az eurót, aminek ideje bizonytalan.

Nehezíti a pénzügyek tervezését, hogy forintban számítva minden valószínűség szerint a nyugdíj emelkedik, de ennek mértékét alapvetően az határozza meg, milyen a hazai infláció.

Nem álom, hogy Spanyolországban is megéljen egy magyar nyugdíjas – Fotó: pixabay

Magyarország és Spanyolország aktuális inflációs rátája, illetve a két valuta aktuális átváltási árfolyama tehát együtt és állandóan mozgathatja a nyugdíj tényleges értékét, azaz a nyugdíjas vásárlóerejét – írta a g7.hu.

A nyugdíj változását illetően komoly módosulások történtek az elmúlt 20 év alatt. Ebben a tekintetben a magyar gazdasági növekedés mértéke eleve egy mozgó elem, ám ha nem lesznek a jövőben változások, a magyar nyugdíjemelés alapvetően inflációfüggő. Ez 2004 óta a Bankmonitor inflációs kalkulátora szerint összesítve 166,3 százalék volt, míg Spanyolországban ez az adat a helyi statisztikai hivatal kalkulátora alapján 53,3 százalék.

Ennek alapján, ha azt vesszük, hogy egy 2004-ben kitelepült magyar nyugdíjas végig a hazai inflációnak megfelelő emelést kapott volna – miközben megélhetési költségei a spanyol átlagnak megfelelően emelkednek -, most rosszabbul élne, mint 20 esztendővel ezelőtt.

Egy 100 ezer forintos nyugdíj akkor 397,5 eurót ért; most az elméleti 266,3 ezer forintos ellátása 692,5 eurót ér, de ez 2004-es árszínvonalon csak 323 eurót jelent.

Bár ez csupán elméleti számítás, mutatja, hogy valóban árfolyamkockázat vár a kiköltözőkre, hiszen az egyenleg a forint gyengülése miatt lett negatív.

Ugyanakkor, rövidebb távon tud erősödni is a forint, erre is van példa – írta a g7.hu.

 „Mivel nincs előre látható jó vagy rossz időpont a váltásra, ma az tűnik racionálisnak, ha valaki nem váltja át egyből euróra a forint jövedelmét egészen a költésig, amit megtehet például egy forint bankkártyával. A megtakarításait pedig addig is állampapírban vagy magas kamatozású lekötött betétben tartja”- mondta ezzel kapcsolatban Gergely Péter, pénzügyi szakértő, a BiztosDöntés.hu alapítója.

Azt is hozzátette, hogy több magyar bank is rendelkezik olyan számlacsomaggal, melyben a váltást (egy bizonyos összegig) középárfolyamon meg lehet tenni, s ez kedvezőbb, mintha valaki állandóan eladási árfolyamon vásárolna külföldön.

Úgy tűnik tehát, hogy a váltogatás és a benne rejlő kockázat ki is küszöbölhető kellő előrelátással. Széles körben aligha közismert, de a magyar pénzügyi szolgáltatók kínálatában megtalálunk euró alapú nyugdíjbiztosításokat is – írta a g7.hu.

Ráadásul, a magyar állam az eurós nyugdíjbiztosításokat is támogatja adójóváírással. Az éves befizetések 20 százalékát, de 1 esztendőben legfeljebb 130 ezer forintot ebben az esetben is visszakaphat a személyi jövedelemadójából, aki euróban szeretné kapni a pénzét nyugdíjas éveiben – tudatta a g7.hu.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló