Belföld

A kutatók szerint nincs még stabil populációja a tigrisszúnyognak Magyarországon

  • Szerző:nuus
  • 2019.06.20 | 11:15

Még jó.

Egyelőre nem alakult ki stabil populációja az ázsiai tigrisszúnyognak (más néven ázsiai zebraszúnyog) Magyarországon – árulta el Soltész Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának kutatója.

Fotó: Pixabay

A kutató elmondta, az elmúlt években három új invazív faj jelent meg Magyarországon, ezek egyike az ázsiai zebraszúnyog. A három faj közül a tigrisszúnyog terjeszti a legtöbb kórokozót, de ahhoz, hogy veszélyes betegségekkel fertőzzön, előbb egy stabil populációra lenne szükség. Jelenleg azonban folyamatos újrabetelepülésről van szó, ezért csak az adott év kései szakaszában bukkan fel, de az év elején soha.

Hozzátette, Olaszországban és Horvátországban már stabil populációja van a tigrisszúnyognak, valószínűleg onnan érkeznek ide is ezek az állatok, amelyek a már említett időszakban szaporodni is képesek. A körülbelül fél centiméter hosszúságú állat abban különböznek a hazai szúnyogoktól, hogy teljesen feketék, de a testüket különböző pontokon világos pikkelyek díszítik. A Magyarországon megtalálható fajok a nyugat-nílusi vírust, bőr- és szívférgességet, illetve usutuvírust terjeszthetnek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Elmarad a tél Európában?
  • szerző:nuus
  • 2023. 01. 04.