Belföld

Tragédia Horvátországban: Két magyar katona hunyt el egy balesetben, megszólalt a minisztérium is

  • Szerző:nuus
  • 2023.06.21 | 18:18

A sajtóértesülések szerint a helikopter egy kifeszített drótkötélbe repült bele.

A honvédelmi miniszter a kormány és a tárca nevében részvétét fejezte ki a horvátországi helikopter-balesetben elhunytak hozzátartozóinak szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A helikopter egy gyakorlaton vett részt Horvátországban. Eddig két holttestet találtak a legénység harmadik tagját még keresik – írja a 24Sata.

A baleset a Čikola kanyonban történt, Šibenik-től nem messze.

A Horvát Védelmi Minisztérium és a horvát hegyimentők megerősítették, hogy a helikopter magyar volt. A gép nem a Krk-i nemzeti park területén, de Natura 2000-es területen zuhant le.

A Honvédelmi Minisztérium szerint a

Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik helikopter 3 fővel a fedélzetén, egyelőre tisztázatlan körülmények között, Horvátország középső részén lezuhant.

A mentőcsapatok során egyelőre 2 katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, hogy a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium saját halottjának tekinti az elhunyt katonákat.

Elmondta: a 86. Kiss József Helikopter Dandár Különleges Légi Műveleti Osztag egy Airbus H145-ös helikoptere szerdán Horvátország területén lezuhant, három magyar katonával.

Közülük ketten kötelességteljesítés közben, a haza szolgálatában elhunytak, a harmadik katonát továbbra is keresik

– emelte ki.

Az esemény kivizsgálása folyamatban van, a helyszínen tartózkodik a horvát légierő vizsgálóbizottsága, a horvát vezérkari főnök és a politikai vezetés. A helyszínre tart továbbá Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke is egy különleges szakértői csoporttal.

A baleset részleteiről, bekövetkezésének okáról a szakértői vizsgálat befejezése után fognak beszámolni

– mondta a politikus.

Arról is beszélt: a gyakorlat a Zára (Zadar) környékén található különleges légikiképző-központ szervezésében zajlott. Ez alkalommal magashegyi kiképzésben vettek részt a magyar katonák.

Kérdésre válaszolva a honvédelmi miniszter nem tudta megerősíteni azt a sajtóértesülést, hogy a magyar helikopter egy kifeszített drótkötélbe repült bele, és ez okozta a tragédiát.

Ugyancsak újságírói kérdésre reagálva közölte, hogy a vizsgálat befejezéséig a honvédség nem röpteti a balesetben érintett géppel azonos típusú Airbus helikoptereit.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
VV Gigi elképesztő dologra készül
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.