Belföld

A Balatonra szállt le egy repülőgép Keszthelyen

  • Szerző:nuus
  • 2022.06.22 | 12:18

Ritka látványosság: a háború óta nem szállt le magyar hidroplán a Balaton vizére.

A Keszthelyi-öbölben magyar lajstromjelű hidroplán landolt – írta Facebookján Vitézy Dávid. Nem mindennapos dolog történt ezzel, hiszen 1938 óta nem landolt magyar lajstromjelű hidroplán a Balaton vizére.

„Aeroexpress Cessna 206 típusú gépével Széchey Márton

Airbus-oktatókapitány az aktuális széliránynak megfelelően szállt le a hatóságok által kijelölt mintegy másfél négyzetkilométernyi köralakú vízfelületre. A repülést a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület kisgéphajókkal biztosította” – írja Vitézy.

A teszt Balatonlellén folytatódik,

azonos céllal, mint februárban, a Dunán. Szeretnék ugyanis, ha a vízirepülés ismét meghonosodna itthon, vizeink igénybevételével. Az Aeroexpresst start-up cégként 2021-ben Somogyi-Tóth Dániel karmester-orgonaművész,

az Aeropark Repülőmúzeumot működtető

Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) alapítója és unokatestvére, Széchey Márton hozták létre régi barátjukkal, Marozsi Lászlóval. Később Simon Martin kapitány is csatlakozott hozzájuk, aki a bőnyi repülőtér vezetőjeként és kisgépes üzemeltetési szakemberként új lendületet adott a tervezésnek. Az LKK a Közlekedési Múzeum partnereként működteti az Aeroparkot.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.