Belföld

Százhúsz éves melegrekord dőlt meg Magyarországon

  • Szerző:nuus
  • 2021.06.25 | 11:18

Az új melegrekord Bács-Kiskun megyében született meg.

Magyarországon százhúsz éve nem mértek olyan magas hőmérsékletet júniusban, mint most csütörtökön. Az új melegrekord Fülöpházát sújtotta: ott 40 Celsius-fokot regisztráltak – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán.

Országos és fővárosi melegrekord egyaránt megdőlt;

ehhez fogható hőség négy éve nem volt, sőt az OMSZ méréseinek kezdete, 1901 óta nem volt ilyen magas hőmérséklet júniusban, mint csütörtökön. Országos átlagban 37 fok körülire melegedett fel a levegő. Ez az ilyenkor szokásosnál körülbelül tíz fokkal melegebb. A fővárosban három fokkal dőlt meg a melegrekord. Mostanáig Budapesten 2002-ben volt a legmelegebb június 24., akkor 35,2 fokot mértek Újpesten. Most, szintén

Újpesten 38,1 fokot mértek, így ez az új fővárosi rekord.

Az országos csúcs ezen a napon 38,4 fok volt, amelyet 2002-ben Békéscsabán rögzítettek. Most a Bács-Kiskun megyei Fülöpházán 40 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ezzel a júniusban mért legmagasabb hőmérséklet rekordja is megdőlt, amely mostanáig az 1935-ben Szerepen (Hajdú-Bihar megyében) regisztrált 39,9 fok volt.

Mivel még marad a kánikula,

Müller Cecília országos tisztifőorvos péntek éjfélig meghosszabbította a hőségriadót. Várhatóan pénteken, napközben érkezik északnyugat felől egy hidegfront, amely szombatra hoz országos enyhülést – átlagosan tíz fokkal lesz kevesebb, mint ma.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló