Időjárás

Friss: Órákon belül lecsap a vihar – Másodfokú riasztást adtak ki

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2024.06.26 | 15:48
  • trendindex: 3

A hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Budapestre, valamint Pest és Fejér vármegye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. szerda délután. Korábban ezt már egyes dunántúli járásokra is kiadták, de azokon a területeken mostanra elsőfokúra mérsékelték a riasztást.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a másodfokú riasztás által érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Szerda éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben a hevesebb zivatarok kialakulásnak veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna és Veszprém vármegye területén, az ország többi részén elsőfokú van érvényben. Emellett ezekre a vármegyékre másodfokú figyelmeztetés van érvényben a felhőszakadás veszélye miatt, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternyit meghaladó mennyiségű csapadék hullhat.

Fotó: freepik.com

Az előrejelzés szerint szerdán kora délutántól éjfélig egyre többfelé várhatóak zivatarok, amelyek egy délről északra helyeződő rendszerbe szerveződhetnek. A zivatarokat viharos, óránkénti 60-90 kilométeres szél, jégeső és felhőszakadás kísérheti. Elsősorban az ország déli, délkeleti felében, a középső országrészben, majd később északkeleten heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek környezetében felhőszakadás, óránkénti 90-100 kilométeres széllökés, jégeső is előfordulhat. Éjjel további zivatarok várhatóak, főleg az éjszaka első felében.

Csütörtökön főleg a déli óráktól ismét nagy területen lehetnek zivatarok. Ezeket felhőszakadás kísérheti, elsősorban a keleti országrészben várhatók még intenzívebb zivatarok. A középső és északkeleti területeken egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt viharos, erősen viharos széllökések és jégeső kíséretében.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, ott az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről pedig minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – vigyenek védett helyre.

Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló