Belföld

Kihirdették Orbánék: pontosan így vezetik ki az árstopot

  • Szerző:nuus
  • 2023.06.30 | 09:48

A kormányzat a csütörtök esti Magyar Közlönyben hirdette ki, hogy pontosan milyen döntésekkel vezetik ki az árstopot.

A Kormány 279/2023. (VI. 29.) Korm. rendelete az élelmiszerár-stop kivezetésével kapcsolatos intézkedésekről címet viselő rendelet először is kimondja, hogy az élelmiszerár-stop hatálya július 31-ig szól. Ez már korábban is kiderült, miután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy héttel ezelőtt a Kormányinfón közzétette a hírt.

Fotó: Pixabay

A kormány ezt első alkalommal 2022 január 14-én hirdette ki, és akkor 2022. február elsejétől vezette be, első körben 2 hónapra – emlékeztet a portfolio.hu. Azóta több körben hosszabbította meg a hatályát, és így összesen 1,5 éves időtartamon át élt ez a fajta durva beavatkozás a piaci árakba, melynek árleszorító hatásának sikerességéről megoszlanak a közgazdász-vélemények.

A kormány múlt héten nem csak arról döntött, hogy megszünteti az élelmiszerár-stopot: egy új döntésével az árstop hatálya alá tartozó termékeket beemelte a másik, június elejétől érvényben lévő inflációellenes lépésének hatálya alá, a kötelező akciók rendszerébe.

Ennek megfelelően a csütörtök este kihirdetett rendelet több ponton is módosítja a májusban kihirdetett, kötelező akcióról szóló részletszabályokat. Fontos pontja a szabáyozásnak, hogy a kötelező akcióval érintett termékek köré bekerülnek az eddigi árstopos élelmiszerek, és ennek érdekében a meglévő melléklet kiegészül ezzel a listával:Kihirdette a kormány: pontosan így vezetik ki az árstopot

A további részletek itt elérhetőek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló