Belföld

Jogsértő lehetett a népszámlálás, vizsgálat várhat az ombudsmanja

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.08 | 16:48

A tavalyi népszámlálás súlyosan megsértette a magyar ateista állampolgárok jogait.

Az, hogy az ateizmust csak vallásklént lehetett kiválasztani a népszámláláskor, nyilvánvaló a jogsértés a Magyar Ateista Társaság szerint. Az ombudsman nem akarta vizsgálni az ügyet, de a Fővárosi Törvényszék az ateistáknak adott igazat.

Kimondta a Fővárosi Törvényszék, hogy a tavalyi népszámlálás súlyosan megsértette a magyar ateista állampolgárok jogait azzal, hogy csak vallásként tüntethették fel világnézetüket

– írja közleményében a Magyar Ateista Társaság (MATT). A Központi Statisztikai Hivatal annak ellenére zárkózott el minden módosítástól, hogy a MATT a népszámlálás előtt többször is egyeztetett a hivatallal. A KSH a társaság szerint ígérete ellenére a kitöltési útmutatóban sem tájékoztatott arról, hol található az „ateista” válasz, amely a 2011-es népszámlálásnál még a vallásoktól elkülönülten szerepelt. Hozzáteszik:

Ezzel a KSH az egyháztörvénynek is ellentmond, amely szerint az a világnézet vallás, amely »a természetfelettire« irányul.

A MATT szerint az elhibázott népszámlálás adatai nem adnak valós képet a társadalomról, ezért az ombudsmanhoz fordultak. Az ombudsman azonban érdemi vizsgálat nélkül elutasította a panaszt, mert – mint a közleményben áll – szerinte rendben van, hogy a KSH csak a vallásos világnézetekre kíváncsi. Ezt a döntést eredményesen támadta meg a MATT, így az országgyűlési biztosnak új eljárást kell lefolytatnia. A társaság hozzáteszi:

Szégyen, hogy még az alapvető jogok biztosától is peres úton kell kikövetelni egy nyilvánvaló jogsértés érdemi vizsgálatát.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló