Belföld

Jogsértő lehetett a népszámlálás, vizsgálat várhat az ombudsmanja

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.08 | 16:48

A tavalyi népszámlálás súlyosan megsértette a magyar ateista állampolgárok jogait.

Az, hogy az ateizmust csak vallásklént lehetett kiválasztani a népszámláláskor, nyilvánvaló a jogsértés a Magyar Ateista Társaság szerint. Az ombudsman nem akarta vizsgálni az ügyet, de a Fővárosi Törvényszék az ateistáknak adott igazat.

Kimondta a Fővárosi Törvényszék, hogy a tavalyi népszámlálás súlyosan megsértette a magyar ateista állampolgárok jogait azzal, hogy csak vallásként tüntethették fel világnézetüket

– írja közleményében a Magyar Ateista Társaság (MATT). A Központi Statisztikai Hivatal annak ellenére zárkózott el minden módosítástól, hogy a MATT a népszámlálás előtt többször is egyeztetett a hivatallal. A KSH a társaság szerint ígérete ellenére a kitöltési útmutatóban sem tájékoztatott arról, hol található az „ateista” válasz, amely a 2011-es népszámlálásnál még a vallásoktól elkülönülten szerepelt. Hozzáteszik:

Ezzel a KSH az egyháztörvénynek is ellentmond, amely szerint az a világnézet vallás, amely »a természetfelettire« irányul.

A MATT szerint az elhibázott népszámlálás adatai nem adnak valós képet a társadalomról, ezért az ombudsmanhoz fordultak. Az ombudsman azonban érdemi vizsgálat nélkül elutasította a panaszt, mert – mint a közleményben áll – szerinte rendben van, hogy a KSH csak a vallásos világnézetekre kíváncsi. Ezt a döntést eredményesen támadta meg a MATT, így az országgyűlési biztosnak új eljárást kell lefolytatnia. A társaság hozzáteszi:

Szégyen, hogy még az alapvető jogok biztosától is peres úton kell kikövetelni egy nyilvánvaló jogsértés érdemi vizsgálatát.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló