Belföld

Minden eddiginél nehezebb helyzet vár ránk: ez mindenkit érinteni fog

  • Szerző:nuus
  • 2022.08.11 | 21:00

Akár 19 százalék is lehet az infláció ősszel

Az élelmiszer- és energiaárak eddigi emelkedése mellett számolni kell az aszályhelyzettel, ami a kelet-közép-európai régióban ősztől újabb áremelkedési hullámot indíthat el épp azon termékeknél, amelyek már így is az egyik legnagyobb mértékben drágultak.

„Itt Európában még korai arról beszélni, hogy az inflációs hegymenetnek a végén járnánk”

– mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Szerinte az infláció mértéke az év végén vagy a jövő év elején kezdhet lassú mérséklődésbe. Arra figyelmeztetett, hogy itthon még két, az utóbbi hónapokban felmerült szempontot kell figyelembe venni az infláció mértékének becslésénél.

Érdekel a túrázás? A természet? Akkor nézz bele legújabb videónkba, mielőtt tovább olvasnál. Ez az ország legszebb helyére kalauzol el! 

A másik hatás a rezsiárak emelkedése a legutóbbi kormányzati intézkedés miatt. Ez a szeptemberi számlákban jelenik majd meg, és újabb lökést ad az inflációnak.

A jegybanki becslés szerint a rezsiárak emelkedése önmagában 3 százalékot ad hozzá az inflációhoz. Ha ezt csak hüvelykujjszabályként hozzáadják a legutóbbi 15-16 százalékos inflációs várakozáshoz, akkor máris 18-19 százalékos drágulási ütem látszik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.