Belföld

6+1 tanács kutyásoknak a tűzijáték átvészelésére

  • Szerző:nuus
  • 2021.08.18 | 11:18

Több ezer állattartó rettegve várja az ünnepléssel járó tűzijátékot, és az állatvédők minden évben kiemelten felhívják a figyelmet, hogy a hanghatások milyen súlyos következménnyel járhatna.

1. Soha ne vigyük kutyánkat az ünnepség helyszínére

Ami nekünk jó szórakozás, az nekik félelem és rettegés. A zaj és a fényhatás óriási pánikot kelthet bennük, és akár kilométerekre is elkóborolhatnak. Szerencsés esetben befogja egy szervezet, de rosszabb esetben akár egy autó alatt is végezheti.

2. Ne hagyjuk egyedül az állatunkat ilyenkor

Ha programunk van, de nem szeretnénk egyedül hagyni négylábú barátunkat, kérjünk meg egy ismerőst vagy családtagot, hogy vigyázzon rá, amíg nem jövünk haza. Ha ez nem megoldható, akkor keressünk fel egy kutyapanziót.

3. Pozitív élmény

Ha a tűzijáték alatt megpróbáljuk elterelni az állat figyelmét (például játékkal vagy jutifalattal), akkor a negatív élmény mellett pozitívot is fog gyűjteni. A hanghoz akár előtte is el el lehet kezdeni hozzászoktatni: videóról lejátszott hanghatásokkal, amit először halkan, majd egyre hangosabban szoktatjuk hozzá a hanghoz, ami közben folyamatos a játék, a jutalmazás. Ez segíthet abban, hogy ha újra találkozik ilyen helyzettel, ne negatív élményként élje meg.

4. Nyugtassuk le

Az arra érzékeny kutyáknál/cicáknál ajánlott az erre kifejlesztett növényi alapú nyugtatót adni megelőzés céljából. Mindenképpen akkor kezdjük el adagolni a szert, amikor még nyugalom van. Kérjünk állatorvosunktól tanácsot. Ha tudjuk, hogy a kutyánk fél a tűzijátéktól, időben szerezzük be a számára ajánlott szereket, sokkal nyugodalmasabb, könnyebb lesz így átvészelni a zajos időszakot.

5. Készítsük fel otthonunkat megfelelően

  • csukjuk be az ablakokat
  • helyezzük biztonságos, felülről is zárt helyre az állatainkat (kerti kutyáknál garázsba vagy a házba, legalább az előszobába)
  • kapcsoljuk be a TV-t, vagy kapcsoljunk be egy rádiót (de ne a szilveszteri közvetítést, hanem kellemes, megnyugtató zenét, vagy bármilyen hangoskönyvet)
  • készítsünk elő egy kis kuckót, ahová elbújhat az állat félelmében
  • a cicákról se feledkezzünk meg, ők is ugyanúgy megriadhatnak, őket is védett helyre kell vinni ezen az éjszakán
  • készüljünk fel mi magunk is: ellenőrizzük, hogy a beültetett mikrochip regisztrált-e, és állatorvosunkkal aktualizáltassuk az elérhetőségeinket

6. Legyünk türelmesek

Lehet, hogy félelmében kutyánk furcsa dolgokat csinál, nem fogad szót vagy föl-le szaladgál. Ha ilyen történik a legjobb, amit tehetünk, hogy türelemmel fordulunk hozzá, mert a nyugodt fellépés rá is jó hatással lesz. Próbáljuk a kedvenc ételével, játékával elterelni a figyelmét. Semmiképpen se sajnáljuk őt, mert az megerősíti abban a hitében, hogy oka van a félelmének, de ne is nevessük ki, mert azzal akár még jobban össze is zavarhatjuk.

+1 Vészhelyzet esetén

Legyen kéznél az ügyeletes orvos elérhetősége, ha bármi probléma lépne fel (ilyenkor felléphet epilepsziás roham vagy szívroham a hanghatások miatt), illetve ha elkóborol a kutyánk, mielőbb keressük fel a helyi menhelyet vagy a gyepmesteri telepet!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.