Belföld

Olajkincset rejt a Balaton – mégsem kezdődnek a fúrások

  • Szerző:nuus
  • 2022.09.07 | 11:00

Tihanyban már az ókorban öröktüzek égtek a környéken nyert olajból. 

Kevesen tudják, hogy olajkincset rejt a föld a Balaton alatt, és korábban ebben a felfedezésben annyira hittek, hogy a második világháború alatt fúrótornyokat és fúróbarlangokat terveztek a siófoki öbölbe a kitermeléshez.

A balatoni olaj nem legenda, a Tó-retró blog foglalta össze a történetét. A magyar olajkitermelés aranykorának a XX. század eleje számít. Zalában és Somogyban talált olajat az akkori világ egyik vezető olajvállalata, a Standard Oil Company, amely vegyesvállalat formájában volt jelen Magyarországon. Megállapították, hogy az olaj a Balaton medre alatt húzódik, a Siófok-Thany-Lovas háromszögben állítólag már 600-800 méter mélyen rá lehet bukkanni.

1939 és 40 telén próbafúrásokat végeztek a Balaton jegén, ám ezután a cég szakemberei távoztak az országból, és máig nem tudni, hogy milyen eredménnyel jártak.

Okostelefon fél millióért? Mit tud a Samsung divatos modellje? És mi a legnagyobb hiba? Nézz bele legújabb videónkba!

A szakértő szerint a Dráva mentén és a Balatonnál is van rejtett energiakészlet. A fúrások az bizonyítják, hogy sok helyütt tör vagy törhetne fel termálvíz és földgáz az országban, de ezek kitermeléséhez súlyos milliárdok kellenének.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.