Belföld

Hatalmas pofont kaptak a magyarok: Itt van a 2000 forintos csirkemell, a 450 forintos cukor, és még nincs vége a drágulásnak

  • Szerző:nuus
  • 2023.09.10 | 08:18
  • trendindex: 10

Az árstop megszüntetése az érintett termékek többségénél érdemi áremelkedést okozott augusztusban

A Portfólió cikke szerint, a kötelező akciók rendszere azért visszafogja a nagy árugrásokat. Annyi már látszik, hogy szépen lassan újra közelednek a piaci árakhoz a korábbi árstopos termékárak.

Fotó: Pixabay

Augusztusban kereken 2000 forinton alakult egy kiló csirkemell ára, ami jelentős emelkedés a korábbi hónapokban megszokott 1700-1750 forint közötti átlagárhoz képest.

Egy kiló sertéscomb átlagára 1600 forintról ugrott 1840-re, szintén egyetlen hónap alatt.

A kristálycukor ára a júliusi 260 forintról augusztusra 450-re emelkedett.

Az árstop kivezetése tehát önmagában jelentős hatást gyakorolt azoknak a termékeknek az áraira, amelyeket hosszú ideje fix áron kellett értékesíteniük az üzleteknek.

Ugyanakkor még most sem a valós, piaci árat látjuk, hiszen az árstopot felváltotta a „kötelező akciók” rendszere, amely nem enged árrést tenni az egyes termékekre. Vagyis ha a beszerzési ár nem változik, akkor a kötelező akciók eltörlése után újra emelkedhet ezeknek a termékeknek az ára.

Összességében elmondható, hogy a termékek árát továbbra is befolyásolják a kormányzati intézkedések, hiszen a kötelező akciók miatt még nem térnek vissza a piaci árak.

A cikk további részletei a Portfolio-n olvashatóak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló