Belföld

A BRFK szerint szükségszerű sérelem, hogy magyart vertek a török elnök testőrei

  • Szerző:nuus
  • 2023.09.12 | 17:18

A rendőrség szerint a törökök viselkedése nem értékelhető kihívóan közösségellenesként

Elutasította a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt a feljelentést, amit Recep Tayyip Erdogan testőrei által megvert magyar férfi ügyében a napokban a legfőbb ügyész küldött a rendőrségnek – írja a 24.hu.

Fotó: Pixabay

A török elnök civil ruhás emberei augusztus 20-án Budapest belvárosában, a nyílt utcán vertek össze egy magyar férfit, miután az a középső ujját mutatta Erdogan felé.

A férfit a TEK és a rendőrség menekítette ki a verésből. Az agresszióval kapcsolatban Tóth Bertalan képviselő írásbeli kérdést intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez, aki válasz helyett feljelentésként értelmezte a kérdést.
A rendőrség nem tagadta a történteket és azt is megállapította, hogy a beintés miatt nem került veszélybe Erdogan testi épsége.

A 24.hu által idézett határozat szerint a Magyarországra látogató török köztársasági elnök testőrei „kiemelt személyvédelmi feladatokat láttak el”:

Az erre vonatkozó különleges szabályok alapján a védett személyt ért atrocitás esetén intézkedési kötelezettség keletkezik. Ennek végrehajtására azonnal, adott esetben az intézkedés alá vont állampolgár személyiségi jogainak szükségszerű sérelmével kerülhet sor.

Azt is kiemeli a BRFK:

A törökök viselkedése nem értékelhető kihívóan közösségellenesként, illetve az általánosan elfogadott társadalmi normákkal és az együttélés szabályaival történő nyílt szembehelyezkedésként.

A rendőség a határozat végén megjegyzi, hogy a testőrök cselekménye mindamellett alkalmas lehet könnyű testi sértés vétség gyanújának megállapítására, ez azonban magánvádas eljárás tárgyát képezheti.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló