Belföld

A BRFK szerint szükségszerű sérelem, hogy magyart vertek a török elnök testőrei

  • Szerző:nuus
  • 2023.09.12 | 17:18

A rendőrség szerint a törökök viselkedése nem értékelhető kihívóan közösségellenesként

Elutasította a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt a feljelentést, amit Recep Tayyip Erdogan testőrei által megvert magyar férfi ügyében a napokban a legfőbb ügyész küldött a rendőrségnek – írja a 24.hu.

Fotó: Pixabay

A török elnök civil ruhás emberei augusztus 20-án Budapest belvárosában, a nyílt utcán vertek össze egy magyar férfit, miután az a középső ujját mutatta Erdogan felé.

A férfit a TEK és a rendőrség menekítette ki a verésből. Az agresszióval kapcsolatban Tóth Bertalan képviselő írásbeli kérdést intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez, aki válasz helyett feljelentésként értelmezte a kérdést.
A rendőrség nem tagadta a történteket és azt is megállapította, hogy a beintés miatt nem került veszélybe Erdogan testi épsége.

A 24.hu által idézett határozat szerint a Magyarországra látogató török köztársasági elnök testőrei „kiemelt személyvédelmi feladatokat láttak el”:

Az erre vonatkozó különleges szabályok alapján a védett személyt ért atrocitás esetén intézkedési kötelezettség keletkezik. Ennek végrehajtására azonnal, adott esetben az intézkedés alá vont állampolgár személyiségi jogainak szükségszerű sérelmével kerülhet sor.

Azt is kiemeli a BRFK:

A törökök viselkedése nem értékelhető kihívóan közösségellenesként, illetve az általánosan elfogadott társadalmi normákkal és az együttélés szabályaival történő nyílt szembehelyezkedésként.

A rendőség a határozat végén megjegyzi, hogy a testőrök cselekménye mindamellett alkalmas lehet könnyű testi sértés vétség gyanújának megállapítására, ez azonban magánvádas eljárás tárgyát képezheti.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.