Belföld

Orbán több tiszteletet kért Schulztól

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2016.09.16 | 09:31

Adja meg a tiszteletet a magyaroknak - Orbán Viktor miniszterelnök személyesen kérte ezt Martin Schulztól, az Európai Parlament elnökétől, akivel Pozsonyban tárgyalt. Az EU vezetői most először ülnek össze a britek nélkül.

Martin Schulzcal tárgyalt csütörtökön Orbán Viktor. A miniszterelnök arra kérte Schulzot, hogy “adja meg a tiszteletet a magyaroknak”. Orbán Viktor szerint az EU parlamentje a Bizottsággal összejátszva “jogalkotási trükköket” alkalmazott, kijátszva a nemzetállamok szuverén döntéseit és akaratát. A magyar miniszterelnök úgy véli, hogy például a kvótákról szóló döntésnél is ez történt. Szerinte az állam-, illetve kormányfők az önkéntes kvóta mellett döntöttek, az Európai Parlament az Európa Bizottsággal összejátszva viszont kötelező kvótákról határozott.

“Azt kértem, hogy ezt ne tegyék többé, mert ezt a nemzetállamok nem tudják elfogadni”

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Martin Schulz csütörtökön a Spiegel Online-nak adott interjúban arról beszélt, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök elzárkózik a menekültválság közös, európai uniós megoldásától. Az interjúban a német, szociáldemokrata politikus elítélte Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter Magyarország uniós tagságának megvonásáról tett kijelentését, és hangsúlyozta: most a közösség összetartására kell összepontosítani, és nem “provokációkat kell egymás fejéhez vágni nap mint nap”.

Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozik Pozsonyban
Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozik Pozsonyban

“Azt is bírálom, hogy Orbán Viktor mindenből kivonja magát, például a menekültkérdés közös megoldásából” – tette hozzá, és megjegyezte, hogy Orbán Viktor szerinte

nem ócsárolhatja uniós kollégáit”.

Schulz úgy vélte szolidaritásra van szükség, a menekültpolitika mellett a strukturális alapokkal kapcsolatban is, amelyeknek évek óta jelentős haszonélvezői az olyan tagállamok, mint Magyarország.

A két politikus az uniós vezetők informális pozsonyi megbeszéléseit megelőzően találkozott egymással. Ez első olyan, informális uniós csúcstalálkozó, melyen az Egyesült Királyság nem vesz részt. Az egynapos fórumon olyan aktuális témákról is beszélnek majd az EU vezetői, mint a migráció problémaköre, a biztonsági kihívások és a terrorizmus elleni harc, de szóba kerül a brexit is.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló