Belföld

Egy a biztos: a merénylő ölni akart

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2016.09.26 | 07:45
  • trendindex: 6

Nem valószínű, hogy dzsihadista háttere volt a hétvégi belvárosi robbantásnak - mondta Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke. Kósa Lajossal, a rendészeti bizottság fideszes elnökével abban egyetértettek, hogy a merénylő embert akart ölni.

A jelenlegi információk alapján az ideológiai, különösen a dzsihadista motiváció nem valószínűsíthető a fővárosi Teréz körúton szombaton történt robbantással kapcsolatban – közölte Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke hétfőn Budapesten.

Budapest, 2016. szeptember 26. Kósa Lajos, a rendészeti bizottság fideszes elnöke (b) és Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke távozik az Országgyûlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának zárt ülésérõl az Országházban 2016. szeptember 26-án. Az összevont ülést a fõvárosi Teréz körúton szeptember 24-én történt robbantással kapcsolatban tartották. MTI Fotó: Illyés Tibor
Kósa Lajos, a rendészeti bizottság fideszes elnöke (balról) és Molnár Zsolt (jobbról), a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke távozik az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának zárt üléséről – MTI Fotó: Illyés Tibor

Molnár Zsolt a nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottságok zárt ülése után tartott sajtótájékoztatót, Kósa Lajossal, a rendészeti bizottság elnökével közösen. A fideszes politikus szerint a robbantásról szóló meghallgatás után az mondható el, hogy az interneten és a médiában megjelent találgatásoknak, feltételezéseknek nincs valós alapjuk.

“A pánikkeltésnek helye nincs”

– szögezte le Kósa Lajos.

Molnár Zsolt annyit elmondott, hogy a robbantás motivációjáról keveset tudni jelenleg, a nyomozás zajlik. A jelek szerint a két rendőr vagy a rendőrség volt a célpont – tette hozzá, de megismételte, hogy biztosat keveset tudni jelenleg.

A sok hallgatás hiba volt

Hangsúlyozta, a nyomozás során több variációt vizsgál a rendőrség: lehettek-e személyes motívumok az ügyben, a rendőrséggel szembeni, esetleg a magyar állam és társadalom elleni támadás állhat-e a robbantás mögött.

Mint mondta: az egyértelműen kijelenthető, hogy a két rendőr életét ki akarták oltani. Az elkövetés körülményei az elkövetés eszköze egyértelműsítik ezt – mondta Molnár Zsolt.

Közölte, a testület ülésén kifogásolta, hogy mintegy húsz óra telt el a robbantás és az első érdemi tájékoztatás között. Szerinte ennyi időnek nem szabad eltelnie egy jogállamban az állampolgárok tájékoztatása nélkül, mert ennyi idő alatt kétségek, félelmek indulatok keletkeznek. Molnár Zsolt szerint ez súlyos kommunikációs hiba volt.

Kósa Lajos azt mondta, hogy hétfő estétől a Központi Nyomozó Főügyészség veszi át az ügy vizsgálatát. Óriási erőkkel hajtóvadászat indult a “hidegvérű elkövető ellen” – jelentette ki.

Kósa Lajos köszöntet mondott a rendőrségnek a “példátlanul gyors és szakszerű” fellépésért, továbbá azoknak az embereknek, akik nem szaladtak el a helyszínről, hanem felelősen viselkedve segítették a rendőrség munkáját. Külön kiemelte azokat, akik a sebesülteknek segítettek.

Budapest, 2016. szeptember 25. Rendõri kordon 2016. szeptember 25-én a fõvárosi Király utca és a Teréz körút keresztezõdéséhez közel, ahol ismeretlen eredetû robbanás történt 24-én késõ este az egyik földszinti üzlethelyiségben. Az elsõdleges információk szerint két ember megsérült, a mentõk kórházba szállították õket. A rendõrség körbezárta a környéket, vizsgálják a robbanás körülményeit. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Rendőrkordon 2016. szeptember 25-én a fővárosi Király utca és a Teréz körút kereszteződéséhez közel, ahol egy merénylő robbantott 24-én késő este MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kósa Lajos is azt mondta, hogy a két rendőr életének kioltására irányult a merénylet. Az ügyben egyelőre nem lehet kizárni semmilyen összefüggést, a nyomozás még nem tart ott, az ilyen feltételezések egyszerű spekulációk – mondta Kósa Lajos hozzátéve: minden szálon nyomoz a rendőrség, és a jelenlegi állapotok szerint semmilyen teóriát sem megerősíteni sem megcáfolni nem tudnak.

Keveset mondhatnak

Kérdésekre válaszolva Molnár Zsolt elmondta, a nyomozás feladata kideríteni, hogy lehetett-e ideológia alapja a robbantásnak. Teljes bizonyossággal és teljes felelősséggel kizárni ezt nem lehet, de jelenleg erre nem utal semmi – közölte Molnár Zsolt rámutatva arra: a dzsihadista merényletek jellemzője, hogy az elkövetés után viszonylag rövid idő után az elkövetők felelősséget vállalnak a tettükért.

Ebből okkal de nem kétséget kizáróan lehet arra következetni, hogy kevéssé valószínű egy dzsihadista háttér – hangsúlyozta megjegyezve, hogy ez egy következtetés.

Kósa Lajos hozzátette: ha most valamelyik terrorszervezet jelentkezne, hogy ő követte el, abból sem következne, hogy megvan a motiváció, mert az lehetne elterelés, szándékos félrevezetés. “Nem tudjuk a motivációt, semmit nem lehet kizárni” – fogalmazott.

A két politikus közölte, hogy ezeknél többet nem árulhatnak el a nyomozás állásáról.

A kis pártok is reagáltak

Vadai Ágnes (DK), a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja az ülést követően azt hangsúlyozta: az állampolgárok segítsége is fontos ahhoz, hogy minél hamarabb megkerüljön a robbantás elkövetője, ami mindenki közös érdeke. A hatóságok sok információval rendelkeznek, de még nem elegendővel – tette hozzá, megjegyezve: kellő mennyiségű, ellenőrzött adat birtokában tájékoztatja majd az embereket az Országos Rendőr-főkapitányság, illetve a Központi Nyomozó Főügyészség.

Vadai Ágnes úgy fogalmazott: “magas fokon jár a gyűlöletkampány” az országban, ezért kiemelte, hogy a rendőrségnek gyorsabban kellett volna reagálnia a történtekre, a felfokozott hangulatban ugyanis szükséges a nyugtató típusú tájékoztatás.

Szél Bernadett (LMP) nemzetbiztonsági bizottság tagja hangsúlyozta, hogy a bizottsági ülésen nem kaptak jelzést dzsihadista szálról, egyelőre azonban nagy erőkkel tart a nyomozás. Lényeges kérdésnek nevezte, hogy a támadás személyesen a járőrpáros tagjai ellen irányult-e vagy szimbolikus volt.
Az LMP-s politikus szintén kiemelte az állampolgárok együttműködésének fontosságát, és ő is hiányosnak tartotta a lakosság tájékoztatását, megjegyezve: a rossz kommunikáció találgatásoknak, “fantáziáknak” ad teret.

Kirakták a segélykérő hívást

2016. szeptember 24-én, szombaton 22 óra 36 perckor a Budapest VI. kerületében a Teréz körút 2-4. szám előtt robbantás történt. Két rendőr súlyosan megsérült. Másnap 18 óra 30 perckor tartott sajtótájékoztatót az országos rendőrfőkapitány. Papp Károly altábornagy közölte, hogy “a beszerzett bizonyítékok alapján kétséget kizáróan megállapítható, hogy a robbantás célpontjai rendőrök voltak”. Papp Károly azt mondta, hogy a robbantással az egész magyar rendőrséget érte támadás.

A rendőrség honlapján időközben megjelent egy hangfelvétel. Az anyaghoz tartozó leírásban az olvasható, hogy a robbantásban súlyosan sérült, de eszméleténél lévő rendőr hangja hallható a felvételen, amint rádión segítséget kér.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló