Belföld

Kiderült, mennyit kerestek a magyar Uber-sofőrök

  • Szerző:nuus
  • 2016.09.27 | 08:10

Év elején fordult a holland adóhatósághoz – Európában itt volt bejegyezve az Uber – a Nemzeti Adó-és Vámhivatal. Megkapták a közösségi taxik sofőreinek 2014-es és 2015-ös adatcsomagját, melyből kiderül, hogy hányan dolgoztak a cégnek és mekkora forgalmat bonyolítottak le – írja a Magyar Idők.

„Már az előzetes elemzésből is kitűnik, hogy sokan jóval kevesebb jövedelmet vallottak be, mint amennyit az uberezéssel annak idején megszereztek” – nyilatkozta a lapnak Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Az Ubernek dolgozott például egy vállalkozás, amelyiknek hetvenmilliós forgalma volt, de csak kétmillió után fizettek be adót.

Annyit már tud a NAV, hogy 2015-ben a sofőrök forgalma meghaladta az egymilliárd forintot. Az Index arról ír, hogy ez átlagosan egymillió forintnak – havonta átlagosan 80 ezernek – felel meg.

A helyettes államtitkár elmondta: „Az érintettek még most is pótolhatják mulasztásukat. Elkészíthetik a hiányzó adóbevallásokat vagy – úgynevezett önellenőrzéssel – korrigálhatják korábban leadott nyomtatványaikat.”

Ez volt az első eset, hogy egy harmadik országbeli cég adatait adta tovább egy tagállam a magyar adóhatóságnak.

Magyarországon július végén szüntette be tevékenységét az Uber, miután úgy vélték, nem tudnak eleget tenni szabályozásoknak. Egy törvénymódosításnak köszönhetően 365 napra letilthatók azok az internetes oldalak, melyek jogellenes taxizást kínálnak. Az amerikai cég panaszt tett hazánkra az Európai Bizottságnál, úgy vélik, hogy az ellehetetlenítésük volt a törvénymódosítás célja.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.