Egészség

Egyre többet bringázunk, országosan és a fővárosban is

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2020.10.03 | 07:22

Országosan 70-ről 71 százalékra emelkedett a rendszeresen vagy alkalmanként kerékpárt használók aránya, Budapesten viszont 6 százalékponttal, 57 százalékra nőtt ez az arány az elmúlt két évben.

A vizsgálatot július-augusztusban a felnőtt lakosság körében 3000 ember bevonásával a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte az Aktív Magyarország támogatásával.

A megyeszékhelyen élők 70 százaléka, a községekben lakóknak pedig 77 százaléka kerékpározik. Életkor szerinti bontásban a legtöbben a 18-29 éves korosztályból, a legkevesebben pedig a 60 évesnél idősebbek közül kerékpároznak.

-mondta el Halász Áron, a kerékpárosklub szóvivője.

A felmérés arra is rámutatott, hogy 2020-ra 30-ról 34 százalékra nőtt azok aránya, akiknek fontos, hogy kijelölt kerékpárúton, kerékpársávban tudjanak közlekedni. Budapesten ez az arány – vélhetően a magas autóforgalom miatt – elérte a 48 százalékot.


Mindezt megerősítette, hogy a válaszadók egy öt pontos skálán a kerékpározást leginkább nehezítő körülményként 3,9-re a nagy autóforgalmat, az autósok agresszív viselkedését, 3,8-ra pedig az autós forgalomtól elkülönített kerékpáros útvonal hiányát értékelték.

A vizsgálatban idén először azt is megkérdezték a válaszadóktól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki szavazók-e, a válaszokból kiderült, hogy a kerékpározás párthovatartozástól független, hiszen előbbieknek 70 százaléka, utóbbiaknak pedig 71 százaléka nyilatkozta, hogy kerékpározik

– ismertette Halász Áron.

A kormánypárti és ellenzéki szavazók egyaránt támogatják, hogy az állam vagy az önkormányzatok a jelenleginél többet költsenek a kerékpáros közlekedési lehetőségek fejlesztésére, és pénzügyi eszközökkel támogassák a kerékpárral munkába járókat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.