Belföld

Szorul a hurok az magyarok nyaka körül – Jöhetnek a 20%-os hitelek

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.14 | 14:59

A pénteki adatok szerint a 3 havi BUBOR 16,21%-ra, a 6 havi 16,08%-ra, a 12 havi 15,98%-ra emelkedett az MNB bejelentései hatására.

A Portfolió cikke szerint a hazai hitelpiacon elsősorban a meglévő jelzáloghitelek mintegy egyharmadánál és a nagyvállalatok és a kkv-k által felvett / felvehető piaci kamatozású forinthiteleknél van elsősorban jelentősége a rövid lejáratú referenciakamatoknak, nevezetesen a budapesti bankközi kamatlábnak, a BUBOR-nak.

Az első csoportra azonban január 1-je óta a kormány által bevezetett kamatstop vonatkozik, várható ezért, hogy a forintalapú vállalati hitelek piacát fogja leginkább visszavetni a következő hónapokban a BUBOR régóta tartó és most felerősödő emelkedése.

Ezek iránt az elmúlt hónapokban már egyébként is jelentősen visszaesett a kereslet. Szinte csak a rövid lejáratú, likviditási vagy forgóeszköz célú hitelek esetében maradt meg a létjogosultsága, elsősorban azoknál a cégeknél, amelyek számára a felvett adósság kamatterhe a költségek között még magasabb kamatszint mellett sem olyan jelentős, vagy amikor a hitel kellően rövid távú ahhoz, hogy kamatai ne terheljék meg túlzottan az éves eredményt.

A kisebb cégek számára a menekülő utat elsősorban a Széchenyi Kártya Program támogatott, 0,5-3,5%-os kamatozású hitelei jelentik (maximális összegük 400 millió forint), a devizabevétellel rendelkező cégek számára pedig az euróhitelek jöhetnek szóba banki alternatívaként.

A jelzáloghiteleseket azonban a kamatstop védi, a változó kamatozású jelzáloghitelek kamata a következő fordulónaptól azonban már szintén 20% lenne, ezzel szemben a kamatstop miatt 4-5%-os ügyleti kamatot kell fizetniük az érintetteknek a következő fordulónaptól.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Nők
Ha jó a parfüm, jobb lesz a szex is?
  • szerző:nuus
  • 2024. 06. 27.