Belföld

Jön az októberi 30 fok, de nem mindenhol lesz ilyen meleg!

  • Szerző:nuus
  • 2023.10.18 | 18:18

A meteorológusok komoly időjárásváltozást jósolnak péntekre.

Október 20-án akár 30 Celsius-fokos hőmérséklet is lehet az ország délkeleti területein. A Blikk egy friss cikkében Vaszkó András meteorológust kérdezte erről az rendkívüli helyzetről. Felmerült a kérdés, hogy vajon tévedtek-e az előrejelzésben, és valóban 29 Celsius-fokos meleg várható pénteken.

Vaszkó András válasza szerint még ennél is magasabb hőmérsékletre van esély, és akár el is érhetjük a 30 Celsius-fokot is, ami legalább két-három fokkal melegebb lenne, mint az előző rekord, amelyet 2019-ben, Adonyban mérték, és 26,9 Celsius-fok volt. Jelenleg úgy vélik, hogy ez a rekord országszerte több helyen is megdőlhet.

Az időjárás változását Vaszkó András azzal magyarázta, hogy egy erős ciklon Nyugat-Európa fölött halad, és annak a keleti felén meleg, afrikai eredetű levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Bár hasonló időjárási helyzetek már előfordultak korábban is, ennek a ciklonnak most rendkívüli energiája van, és nagy mennyiségű afrikai légtömeget hoz magával. Emiatt a déli szél is erős lesz. Csütörtökön még az ország északkeleti részén sok lehet a felhő és a zápor, de a déli szél erősen melegít, 24 Celsius-fokos hőmérséklettel.

Pénteken további meleg légtömeg érkezik, és az időjárás elérheti a 29-30 Celsius-fokot is, ami tényleg rendkívül szokatlan az október második felében.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló