Belföld

Az Orbán-kormánynál is megerősítették: komoly változás jöhet a minimálbérnél

  • Szerző:nuus
  • 2023.10.19 | 15:48

A következő időszak nagy kihívása, hogy hogyan nézzen ki a bértábla Magyarországon.

A minimálbér intézményrendszere a rendszerváltás közelében alakult ki, amikor a munkaadók és a munkavállalók egy érdekegyeztető tanácsban hozták meg a döntéseket. Mára ezt a valódi élet folyamatai messze felülírják, a reálgazdaságban egyáltalán nem mérvadó a minimálbér – fogalmazott Parragh László a portálnak.

Fotó: Pixabay

A garantált bérminimummal kapcsolatban azt mondta, hogy ebben az esetben élesebb a vita, mert ott egy adott munkakör esetében egy papír birtokában magasabb bért kaphat valaki, illetve várhat el a munkaadótól.

A konferencián elmondta azt is, hogy a következő időszak nagy kihívása, hogy hogyan nézzen ki a bértábla Magyarországon. Szerinte az a megcsontosodott logika, hogy minden a minimálbéren múlik, már elmúlt. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a közszféra esetében meghatározó a legkisebb bérek alakulása. Hozzátette: a reálgazdaságban csak a befizetendő adó mértékét határozza meg, hogy mennyi a minimálbér, adott esetben azzal, hogy minimálbéren jelentik be a dolgozókat, de a többi pénzt sokan zsebbe fizetik ki.

Hiánypótló videóval készültünk nektek, arról, hogy hogyan is lehet olcsón utazni. Az összes tuti tippet mutatjuk, nézz bele mielőtt tovább lapoznál 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium válaszából kiderült, hogy

a legkisebb kötelező bér megmarad, de jelentős változások jöhetnek.

A minimálbér és a garantált bérminimummal kapcsolatos tárgyalások jelenleg a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma keretében folyamatban vannak, amelyen a minimálbér megszüntetése nem, azonban a két kötelező legkisebb bérelem hosszabb távon történő egybeolvasztása felmerült.

Forrás: 24.hu

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Kiderült, ki Selena Gomez új párja!
  • szerző:nuus
  • 2023. 12. 08.