Belföld

Gyomrost ad a kormány és az MVM a magyaroknak: A tőzsdei ár dupláját fizethetik a gázért

  • Szerző:nuus
  • 2022.11.03 | 10:18
  • trendindex: 2

Sokan reménykedhetnek abban, hogy januártól hátha 752 forintnál kevesebbet kell majd fizetni.

Október végéig hatalmasat zuhant a tőzsdei gázár, egészen 450 forint körülre köbméterenként, így sokan reménykedhetnek abban, hogy januártól hátha 752 forintnál kevesebbet kell majd fizetnie az átlagfogyasztás fölé lógó gázmennyiségre.

8435C6E3-8169-46B0-9C42-CF16A8BD72D1

Ám ez nem így lesz, ugyanis a Portfolio kalkulációi szerint a most látható határidős gázárak mellett elképesztően nagy veszteséggel néz szembe az állami gázszolgáltató 2023 végéig.

Október végén már „csak” 450 forint körül volt egy köbméter gáz piaci ára a holland tőzsdén, ami jóval alacsonyabb, mint az átlagfogyasztás feletti részre idén év végéig fizetendő 752,5 forintos köbméterenkénti gázár.

Ez azt üzeni, amit Orbán Viktor kormányfő is megjegyzett a múlt pénteki rádióinterjúban, hogy most egy átmeneti nyugalmi helyzet van a gázpiacon, hiszen szinte tele vannak a tárolók és szokatlanul enyhe az ősz, de ahogy megyünk bele a télbe, a gázpiaci helyzet újra feszült lehet részben a tárolók apadása, részben az orosz szállítások, végső soron az ellátásbiztonság terén mutatkozó kockázatok miatt.

A magyar gázpiaci rezsicsökkentés kilátásait alapvetően befolyásolja az, hogy havi átlagban most és az október 28-i záróárak alapján az elkövetkező bő egy évben is durván 600 forint körüli áron tudja majd megvenni az állami MVM a gázt az oroszoktól, miközben az átlagfogyasztás alatt 102 forint körüli rezsicsökkentett áron kell eladnia a lakosság felé.

A portfolio.hu becslése szerint a lakossági rezsicsökkentés keretében eladott gázmennyiségnek a 80 százalékát kell 102 forinton számláznia az MVM-nek, ami komoly veszteséghez vezet a cégnél.

A januártól induló hónapokra ezt az árat majd szilveszter körül állapítja meg a kormány az Energiahivatal javaslatára, de ezek a számok már önmagukban is azt üzenik, hogy költségvetési szemszögből nézve egyelőre nincs lehetőség a 752,5 forintos szám csökkentésére. Ennek az az oka, hogy

bár az átlagfogyasztás feletti részt az MVM a beszerzési árnál drágábban értékesítheti a lakosságnak, de az átlag alatti fogyasztásért a beszerzési ár ötödét, hatodát kéri el a háztartásoktól így összességében még mindig nagyot bukik a lakossági gázellátási feladatán.

a lap szerint látszik az, hogy egyszerűen nincs költségvetési mozgástere a kormánynak arra, hogy ilyen gázárkilátások mellett csökkentse januártól a 752 forintos gázárat az átlagfogyasztás feletti részre.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló