Belföld

Csődbe ment, felszámolják patinás, világhírű magyar céget

  • Szerző:nuus
  • 2022.11.07 | 18:18
  • trendindex: 4

A Tungsram nem tudott megegyezni fő hitelezőjével.

A Tungsram nem tudott megegyezni hitelezőivel a csődeljárás során, tehát felszámolják a céget – tudta meg a Mérce. Mehlhoffer Tamás, a Tungsram PR- és kommunikációs igazgatója szerint legnagyobb hitelezőjük, az Eximbank elutasította a Tungsram adósságrendezési ajánlatát. Az ő szavazatuk pedig

elég ahhoz, hogy ne jöjjön létre csődegyezség.

Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke nagyon bízott abban, hogy megállapodás születik. „Gyakorlatilag sokkolt minket ez az eredmény” – mondta. Szerinte az előző csődeljárás elhalasztása miatt mindenki arra számított, hogy megoldódik az ügy, főképp, mert patinás cégről van szó.

A Tungsram tavasszal még 3000 főt foglalkoztatott,

ma közel 1000 munkavállaló van a cégnél. A Tungsram fényipari nagyvállalat április végén jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig. A létszámleépítés legnagyobbrészt a cég öt gyárának dolgozóit sújtotta, Budapesten, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen.

A cég május elején kért csődvédelmet,

mert a cég legnagyobb hitelezője, az Eximbank inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira. A Tungsram augusztus 8-án mutatta be első kilábalási tervét, amelyet a legtöbb hitelező elfogadott, de a legnagyobb, az Eximbank nem. A második csődegyezségi eljárást tartották ma, november 7-én.

Mivel a mai tárgyaláson sem született egyezség,

felszámolási eljárás indul a cég ellen. Ennek során a Tungsram minden vagyonát értékesítik. A Tungsram ingatlanvagyona pedig igen jelentős értéket képvisel.

Az egész sportág gyászol, válogatott sportolónk halt meg


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló