Belföld

Eltűnhet az ősz Magyarországon: Aggódnak a kutatók

  • Szerző:nuus
  • 2022.11.08 | 12:18

Jelentősen nő az őszi meleg periódusok száma Magyarországon.

Jelentősen nő az őszi meleg periódusok száma Magyarországon, ami kedvező az őszi belföldi turizmus számára és kitolja a fűtési időszak kezdetét, de káros hatással lehet a lombhullató erdőkre – írta az MTI, a Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál nyomán.

31397673 – beautiful scene misty old autumn forest

Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus közös elemzésében azt írta, az elmúlt 50 év megfigyelései alapján augusztus utolsó dekádjában egy jelentősebb, majdnem 4 Celsius-fokos melegedés történt, azaz a nyári meleg egyértelműen kitolódott augusztus közepéről szeptember elejére, de az őszi hónapok egy része is szignifikánsan melegszik.

Hozzátették:

a tartósabb meleg periódusok hosszának és gyakoriságágának növekedése októberben és különösen novemberben látványos. Az október 20. utáni időszakra 2-4 Celsius-fokos emelkedést és 2-5 nappal több meleg napot mutatnak a számok, novemberben pedig 1996 után legalább kétszer több meleg nap fordult elő az azt megelőző időszakhoz viszonyítva.

Az elemzés szerint a meleg őszi napok számának növekedése októberben délen-délnyugaton az erőteljesebb, novemberben pedig inkább az ország középső részén, valamint a Tiszántúlon nagyobb.

A kutatók szerint lehetnek előnyei a melegebb ősznek, a szeptemberi várható növekedés a nyárvégi, vízparti turizmus számára lehet kedvező, az októberi több meleg nap az őszi turizmus fejlesztését teszi lehetővé, és a meleg időszakok miatt kitolódik a fűtési időszak kezdete, ami mérsékelheti a fűtésből eredő kibocsátásokat.

Felhívták a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy az őszi melegedés káros hatással lehet a lombhullató erdőkre, amelyek hamarabb elhullajthatják így a leveleiket. Hozzátették:

a megoldás az lehet, ha új, speciális erdőket, például nem lombhullató mediterrán fajokat telepítünk, amelyek alkalmasak a többlet szén-dioxid megkötésére és ezáltal a légkörből való kivonására.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló