Belföld

Jöhet az egymilliós átlagbér Magyarországon: mutatjuk mikortól!

  • Szerző:nuus
  • 2022.11.15 | 13:48

Elemzők szerint az évtized végére egymilliós bruttó átlagbér is lehet Magyarországon. Persze ilyen ütemben addigra még annyit sem fog érni, mint most. 

Idén a vártnál is jobban nőhetnek a magyarországi keresetek, köszönhetően az év eleji, közel 20 százalékos minimálbér-emelésnek, a növekvő inflációnak, valamint a munkaerőhiány bérfelhajtó hatásának is. Pár éve elképzelhetetlennek tűnt, hogy a félmillió forintot meghaladja a bruttó átlagkereset, ám idén ez történt – írja a vg.hu.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője a lapnak arról beszélt, hogy évek óta egy nagyon intenzív bérfelzárkózás figyelhető meg a teljes kelet-közép-európai térségben, 2017-ben a munkaerőhiány és a külföldi munkavállalás egyszerre indította el a bérdinamikát Észtországtól Romániáig.

Az elemző meglátása szerint ez amiatt is volt így, mert ezek az országok a nyugat-európai országokkal is versenyben vannak. Suppan Gergely szerint Magyarország sem maradhat le ebben a versenyben, éppen emiatt reálisnak látja, hogy a kereseteknél fennmaradjon a 7-9 százalékos növekedési ütem.

Arról, hogy az elemző szerint a kormány hogyan látja a kérdést, a világgazdaság.hu cikkében olvashatnak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló