Belföld

Mocsoktenger, tonnányi lejárt élelmiszer – Horrorpékséget záratott be a Nébih 

  • Szerző:nuus
  • 2023.11.29 | 14:48

Az akció során többek között mintegy egy tonna nem nyomonkövethető, illetve lejárt élelmiszert vontak ki a forgalomból, továbbá az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették.

Az infernális állapotokat hosszú közleményben taglalta a hivatal, valamint képekkel, sőt videóval is dokumentálta. Az üzem csak akkor nyithat újra ki, ha minden kifogásolt hiányosságot kijavítanak, és ezt újra teljes körűen ellenőrzik.

Egy Pest megyei pékségben és cukrászüzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az élelmiszeripari üzemben súlyos higiéniai problémákat találtak a szakemberek. Az akció során többek között mintegy egy tonna nem nyomonkövethető, illetve lejárt élelmiszert vontak ki a forgalomból, továbbá az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették.

A pékség rendezetlen és takarítatlan volt, azonkívül számos, a tevékenységükhöz nem kapcsolódó tárgyat is tároltak. Ráadásul az ellenőrzést az is nehezítette, hogy több helyiségben nem működött a világítás sem.

A falak, a mennyezet és a padozat egyaránt koszos volt.

A hűtőkamrában a kész és félkész csomagolatlan termékeket együtt tárolták a földes áruval. A gépek, berendezések és hűtők higiéniai állapota is aggályos volt. A dagasztóhelyiségben található hűtött munkapultok kívül-belül mocskosak, a berendezések koszosak, a fagylaltkonyhában található gurulós regálok (melyeket sütemény tárolására használnak) piszkosak és rozsdásak voltak. A zöldség-előkészítő előterében található kézmosó csaptelepe kiszakadt, ráadásul abban és az előtér padozatán is cigarettacsikkek voltak.

Ha ez még nem lenne elég, a Nébih közleményéből az is kiderült, hogy a dolgozók sem viseltek megfelelő munkaruházatot, sőt, érvényes egészségügyi alkalmassági vizsgálattal sem rendelkeztek.

Az üzemben a jogszabály által előírt dokumentációs rendszert sem működtették, így az ott előállított élelmiszerek nyomonkövetése sem volt biztosított. Mindezek után az ellenőrzést végző szakemberek azonnali hatállyal bezárták az üzemet,

és az ott található élelmiszereket kivonták a forgalomból, illetve a már kikerült termékeket visszahívták. A pékség újranyitására csak mindenre kiterjedő újabb vizsgálat után kerülhet sor.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló