Belföld

Súlyos hackertámadás érte a Simlpe rendszerét, sok felhasználó vált áldozatául!

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.10 | 07:18

Ismét támadás érte a Simple rendszerét.

A SimplePay Facebook oldalán közölte, hogy a bankkártya-elfogadás során lassulás tapasztalható, majd később jelezték, hogy a probléma megoldódott. Ugyanakkor sok felhasználó továbbra sem tudott belépni az alkalmazásba, tapasztaltak fennakadásokat, illetve néhányan hacker levelet kaptak.

Mire elég 3 nap Stockholmban? Tényleg minden annyira drága Észak-Európában, és milyen a rénszarvas szalámi? Ebből a videóból minden kiderül!

 

A hacker levél az OTP-t és a magyar korrupciót kritizálva, valamint “népirtó Izraelt” állította, hogy egymillió dollárt loptak el az OTP-től, és azt jótékony célra fordították. A levélben a hekkerek a tulajdonosok valódi jelszavát is elküldték. A levél állítólag az Anonymus hekkercsoporttól származik.

„A Simple rendszereit tegnap, azaz december 8-án este kibertámadás érte egy ismert hackercsoport részéről, akik más felület(ek)en eltulajdonított felhasználónév/jelszó kombinációkkal férhettek hozzá a felhasználói fiókokhoz. Ezért biztonsági okokból, átmenetileg az OTP Mobil felfüggesztette a Simple applikáció működését.

A felhasználókat anyagi kár nem érte.

A jogellenes belépési kísérletek megakadályozására és a Simple-fiókok valamint az ott tárolt személyes adatok további védelmére az OTP Mobil bekapcsolta a kétfaktoros azonosítást valamennyi, már meglévő felhasználói fiók esetében. Ehhez kapcsolódóan biztonsági okokból,

a veszélyeztetett Simple felhasználók jelszavát érvénytelenítette a vállalat.

Dolgozunk a rendszer helyreállításán. A támadás elkövetőinek felelősségre vonása érdekében az OTP Mobil együttműködik a hatóságokkal. Az okozott kellemetlenségekért elnézést kérünk”

– fogalmaz az OTP.

A Simple rendszereit tegnap, azaz december 8-án este kibertámadás érte egy ismert hacker-csoport részéről, akik más felület(ek)en eltulajdonított felhasználónév/jelszó kombinációkkal férhettek hozzá a felhasználói fiókokhoz. Ezért biztonsági okokból, átmenetileg az OTP Mobil felfüggesztette a Simple applikáció működését. Az illetéktelenek tranzakciót nem tudtak indítani, így a felhasználókat anyagi kár nem érte. A jogellenes belépési kísérletek megakadályozására és a Simple-fiókok valamint az ott tárolt személyes adatok további védelmére az OTP Mobil bekapcsolta a kétfaktoros azonosítást valamennyi, már meglévő felhasználói fiók esetében.

Ehhez kapcsolódóan biztonsági okokból, a veszélyeztetett Simple felhasználók jelszavát érvénytelenítette a vállalat. Azok az ügyfeleknek, akik gyanús tartalmú e-mailt kaptak, érdemes haladéktalanul megváltoztatni a jelszavukat az applikációban, valamint a levelezési fiókjukban is. Emellett, ha eddig még nem tették meg, állítsák be a kétfaktoros azonosítást a levelezésükben is. Szakembereink jelenleg is folyamatosan monitorozzák a szolgáltatások működését.

A tegnap napközbeni, technikai probléma okozta SimplePay szolgáltatás lassulásnak nem volt köze az esti kibertámadáshoz és a Simple applikáció működésének felfüggesztéséhez. Ez két külön eset. A kibertámadás és annak hatásai a Simple alkalmazást, és a Simple-fiókokat érintették. A SimplePay (B2B fizetési rendszer) szolgáltatásai a tegnap délutáni tájékoztatásnak megfelelően fennakadás nélkül működnek jelenleg is.

– közölte lapunkkal az OTP.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló