Belföld

Megszülethetett az egyezség: ennyi lesz a minimálbér jövőre 

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.14 | 12:18

A minimálbér kevesebb mint 300 ezer, a garantált bérminimum csaknem 800 ezer embert érint.

Elvi megállapodás született a december 13-i bértárgyalásokon: a minimálbér januártól 16 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 14 százalékkal nő 2023-ban – értesült a Napi.hu.

A minimálbér jövőre bruttó 232 ezer forintra, a garantált bérminimum 296 400 forintra emelkedik.

A munkáltatói oldal három érdekképviselete egységesen támogatta a minimálbér 16 százalékos és a bérminimum 14 százalékos emelését. A szakszervezetek közül a Liga és a Munkástanácsok is elfogadhatónak tartja az alkut, ám a Magyar Szakszervezeti Szövetség azonban még nem bólintott rá a javaslatra. Ha a MASZSZ nem írja alá a megállapodást félő, hogy – egyezség híján – elmarad a minimálbérek jövő évi emelése. A képviselet korábban legalább 20 százalékos emelést tartott elfogadhatónak – írja a portál.

Palkovics Imre, a MOSZ elnöke elmondta: a keddi ülésen a Liga és a MOSZ együtt 17 százalékos, míg a MASZSZ 20 százalékos minimálbér-emelést javasolt. A munkaadói oldal a 16 százalékos emelésig tudott elmenni, a 20 százalékos mértéket irreálisnak nevezte.

A garantált bérminimumnál a szakszervezetek a 12+3 százalék helyett felvetették a 13+2 százalékos béremelés lehetőségét, amelyre válaszul a munkaadói oldal közölte: egy lépésben 14 százalékot hajlandóak emelni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló