Belföld

Bosszút állnak a benzinkutak Magyarországon, megfizetünk a hatósági árért?

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.20 | 15:50
  • trendindex: 16

A hatósági ár rövid távon ugyan kedvező volt egyes rétegek számára, de középtávon visszaüt

December 6-án megszűnt az üzemanyagok hatósági ára Magyarországon, a Portfolión megjelent elemzés szerint a hatósági ár rövid távon ugyan kedvező volt egyes rétegek számára, de középtávon visszaüt: az elkövetkező időben nemcsak a hatósági áras időszaknál lesznek magasabbak az árak, hanem régiós összevetésben is.

Kilenc hónap alatt az üzemanyag hatósági ára nagyjából 800 millió dollárjába kerülhetett nagykereskedelmi szinten a Mol számára – ez a szám nem tartalmazza a töltőállomásainak veszteségét. Egyszerű példával szemléltetve az összeget, olyan, mintha a Mol meghívott volna minden magyar állampolgárt egy tank benzinre az elmúlt egy évben

– áll az elemzésben.

Az importőrök is magasabb profitot várnak el az újraindításhoz. Az importot motiválni kell, hogy újrainduljon, plusz minél nagyobb a bizonytalanság egy üzleti környezetben, annál nagyobb megtérülést várnak el, hogy a vélt kockázataikat kompenzálják. Az elmúlt három évet alapul véve Magyarországon a gázolaj ára euróban többnyire megegyezett a régiós átlaggal, míg a benziné 5-6 százalékkal alacsonyabb volt.

Most pont az ellenkezője kezd kibontakozni:

az elemzés szerint a következő években folyamatosan csökkenhet a kis benzinkutak száma Magyarországon, amiből a verseny csökkenése és egy relatíve magasabb árkörnyezet következik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló