Belföld

Pofon a magyaroknak: Már Románia is beelőzött minket az éves átlagkeresetek terén

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.20 | 14:20

Hazánknál rosszabbul csak a bolgárok állnak az uniós államok közül.

Új mutatót tett közzé az Eurostat az Európai Unió tagállamaiban meglévő átlagkeresetekről.

Ebből az derült ki, hogy Magyarország hátulról a második a 26 tagállamot rangsoroló listán (a holland adatokat eltérő metodológia szerint számították), csak Bulgária van mögöttünk.

A cikk szerint az Eurostat idei statisztikájában annyi eltérés van a korábbiakhoz képest, hogy az átlagkeresetek kiszámításába a részmunkaidős foglalkoztatást is beleszámították, méghozzá oly módon, hogy a fizetésüket 40 órás munka-hetire váltották át, ezzel pedig pontosabb képet lehet kapni a viszonyokról.

Ezek alapján 2021-ben az uniós átlagfizetés évi 33 500 euró volt, Magyarországon pedig ennek alig több mint a harmadát, 12 600 eurót (illetve annak megfelelő forintot) lehet megkeresni évente átlagosan. Bulgáriában évi 10 300 euró lett az éves átlagkereset, Romániában pedig 13 000 eurót mértek.

A lista szerint Luxemburgban van a legmagasabb éves átlagfizetés (72 200 euró), utána Dánia jön (63 300 euró), majd Írország következik (50 300 euró).

A Népszava cikke szerint ehhez még szükséges hangsúlyozni, hogy ezek tavalyi adatok, a fizetések azóta növekedtek valamelyest, viszont a forint az euróhoz viszonyítva hatalmas mértékben zuhant – vagyis lehetséges, hogy a helyzet azóta sokkal rosszabb az összehasonlításban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló