Belföld

Karácsonyi ajándék Orbánéktól: Új adót vet ki a kormány

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.24 | 15:18

A december 24. előtti utolsó munkanapon összesen 420 oldalnyi új jogszabály, vagy jogszabálymódosítás jelent meg a Magyar Közlöny két különböző számában. 

Az ünnepek előtt egy valóságos jogalkotási hajrát hajtott végre a kormányzat a veszélyhelyzet miatti rendeleti kormányzás lehetőségét kihasználva: egyszerre ugyanis két közlöny jelent meg december 23-án este 11 óra környékén – írta meg elsőként a Portfolio.

A december 24. előtti utolsó munkanapon összesen 420 oldalnyi új jogszabály, vagy jogszabálymódosítás jelent meg a Magyar Közlöny két különböző számában.

Már péntek éjszaka megjelent az a Magyar Közlöny, amely tartalmazza a kormány legújabb különadóról szóló rendeletét. Az idei nyáron bevezetett extraprofitadó kiegészítéseként immár a gyógyszeripar is különadót köteles fizetni a 2022-es és 2023-as adóévre.

A Magyar Közlöny 214-es számában megjelent rendelet a „Kormány 582/2022. (XII. 23.) Korm. rendelete az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet módosításáról” címmel jelent meg.

A többihez hasonlóan ez a ma (december 24-én) hatályba lépő különadó is sávos, Az adó mértéke az adóalap

50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék,

50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 3 százalék,

150 milliárd forintot meghaladó része után 8 százalék.

A rendelet alapján a gyógyszergyártó a 2022. adóévre vonatkozó különadót 2023. adóév ötödik hónapjának huszadik napjáig külön nyomtatványon kell megállapítsa, bevallja és megfizesse. Hozzáteszik: a gyógyszergyártó a 2023. adóév vonatkozásában különadó előleg megállapítására, bevallására és megfizetésére köteles. A gyógyszergyártó a 2023. adóévre fizetendő adóelőlegét a 2023. adóévre várható fizetendő adó alapján önadózás útján állapítja meg, amelyet az állami adóhatóság által rendszeresített külön nyomtatványon a 2023. adóév november 20-ig köteles befizetni.

A rendelet arra is kitér, hogy a különadóból származó bevétel a központi költségvetés Rezsivédelmi Alapjának bevétele. Mint emlékezetes a különadókkal a kormány a jövő évre becsült költségvetési hiányt akarja enyhíteni.

A gyártók által befizetett összeg a 2023-as évben folyik majd be a költségvetésbe. A Portfolio számítása szerint a Richter nagységrendileg 108 milliárd forintot fizet majd az államkasszának a különadóval a két adóévben. A szektor többi szereplőjének kb. 86-87 milliárd forint újabb kiadást jelenthet az extraprofitadó.

A Portfolio hozzáteszi, hogy

a gyógyszerszektor számára ez a mostani kormánydöntés feltehetően derült égből villámcsapást jelent, főleg annak fényében, hogy talán épp a gyógyszeripar az a szektor idehaza, amely a legtöbb fajta szektorspecifikus extra adóterhet viseli.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Új csapadékrekord született
  • szerző:nuus
  • 2023. 01. 10.