Időjárás

Négy vármegyére is másodfokú riasztást adott ki az OMSZ

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.03.27 | 14:18

Erős széllökések veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki hétfőre négy vármegyére az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott riasztás szerint

Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy és Vas vármegyében a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.

Fotó: Pixabay

A meteorológiai szolgálat a Facebook-oldalán hétfő délelőtt azt írta, egyre nagyobb területen támad fel az északnyugati szél, csaknem országszerte erős, többfelé viharos lökésekre kell számítani.

Az országot elérő ciklon “hátoldalán” már megindult a hideg levegő beáramlása Magyarországra, és élesedik a légnyomáskülönbség a Dunántúlon.

A meteorológiai szolgálat hétfőre kiadott figyelmeztetésében azt írta,

hétfőn napközben egyre nagyobb területen feltámad az északnyugati szél, a déli óráktól a Dunántúlon, a főváros térségében és a Duna-Tisza közén, Pest és Bács-Kiskun vármegye térségében, majd késő délutántól már északkeleten, a Zempléni-hegységben, a Bodrogközben, a Nyírségben és a Hajdúságban viharos, általában 70-90 kilométer/órát, de időnként akár 90 kilométer/órát meghaladó, egy-egy helyen a 100 kilométer/órát is elérő, erősen viharos széllökésekre kell számítani.

Az esti, éjszakai órákban ideiglenesen kissé csillapodik a légmozgás, majd kedden a délelőtti óráktól ismét viharossá fokozódik az északnyugati szél, a Dunántúlon és Pest, Bács térségében 70-80 kilométer/órás lökések várhatók, majd kedd estétől fokozatosan veszít erejéből a szél.

Kiadós – vagyis 24 óra alatt több mint 30 milliméter – csapadék várható Fejér és Tolna vármegyében.

Emellett hétfőn napközben a Tiszántúlon, illetve a délnyugati területeken lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, amelyekhez apró szemű jég, erős, viharos kifutószél és intenzív csapadék társulhat.

Az Északi-középhegység szélvédettebb részein hétfő este

a gyorsan fagypont alá csökkenő hőmérséklet hatására a napközben leesett esővíz lefagyhat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló