Időjárás

Hőségriasztást rendeltek el hétfőtől szerda éjfélig

  • Szerző:nuus
  • 2023.07.07 | 16:04

Hétfőn nulla órától szerda éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az Magyarország területére az országos tisztifőorvos.

Hétfőn nulla órától szerda éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az Magyarország területére az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján. Ezt pénteken jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-nek.

A hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre – hangsúlyozták a közös közleményben. Arra kérik a teljes lakosságot – kiemelten a kockázati csoportba tartozókat -, hogy ennek figyelembevételével tervezzék jövő heti teendőiket.

Azt javasolják, hogy a legmelegebb órákban

– 11 és 15 óra között – lehetőleg ne tartózkodjunk a napon,

illetve a bőrüket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjék a leégés ellen. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően; felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! – hangsúlyozták.
Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A szabadban dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen – áll a közleményben.
Felhívták a figyelmet arra is, hogy

ügyelni kell a fokozott vízfogyasztásra,

ugyanakkor érdemes kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.
Kitértek rá, hogy a nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért vezessenek óvatosan – fűzték hozzá.

A hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet,

hogy egyetlen szikrától, vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat – figyelmeztettek. Felidézték, hogy idén már 3800 tűz volt a szabadban, amelyekben kilenc ember megsérült.
A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom! – emelték ki. Hozzáfűzték, a

kerti zöldhulladékot ne égessük el;

ha grillezünk, vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül!

Így viseld könnyen a nyári hőséget – Mutatunk pár tuti tippet


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló