Időjárás

110 kilométer/órás szélvihar és brutális jégeső várható az ország több részén

  • Szerző:nuus
  • 2021.08.01 | 15:32

Harmadfokú riasztás lépett érvénybe.


Elsősorban vasárnap délután és este gyorsan áthelyeződő, heves zivatarokra is számítani kell, amelyeket akár 110 kilométer/óránál erősebb szélvihar és jégeső kísérhet. Helyenként a zivatarfelhőkből nagy mennyiségű csapadék is hullhat.

A késő esti órákban a zivatarok nagy része várhatóan elhagyja az országot, megnyugszik a légkör. Az éjszaka második felében néhány zivatar északkeleten és délnyugaton lehet.

Emellett zivatartól függetlenül is lehetnek viharos széllökések, ezért Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a szél veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A katasztrófavédelem azt kéri, mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, a nagyobb tavaknál lévők a viharjelzéseket is.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőhelyettese az érintett területeken azt ajánlja, hogy a kerti bútorokat, a cserepes virágokat, a szerszámokat minél előbb vigyék fedett helyre, nehogy a viharos erejű szél kárt tegyen bennük. Kiemelte, hogy a viharos szélben lehetőség szerint senki ne parkoljon fák alá. Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze a 112-es segélyhívón. Ahol jelentős mennyiségű csapadék hull, ott javasolt a pincéket áramtalanítani, továbbá minden olyan tárgyat, amelyben a víz kárt tehet, felvinni a pincéből.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló