Időjárás

Rekord volt a múlt hét szombat Magyaroszágon – Minden eddiginél

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.15 | 07:18

Országos átlagban a múlt szombati lett a legcsapadékosabb decemberi nap 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán szerdán.

Azt írták, december 10-én, szombaton egy mediterrán ciklon okozott az ország legnagyobb részén jelentős mennyiségű csapadékot, 62,3 milliméterrel megdőlt a napi csapadékrekord is.

Ennél az értéknél ugyan előfordult már nagyobb, decemberben mért állomási napi csapadék – például 1992. december 6-án Farkasgyepű állomáson 75 millimétert mértek -, de országos átlagban nem. Az eddig beérkezett csapadékadatok alapján december 10-én országosan 28,7 milliméter csapadék hullott, ami 7,5 milliméterrel haladta meg az eddigi egyetlen, 20 milliméter feletti országos átlaggal rendelkező és ezzel legcsapadékosabb decemberi nap, 1906. december 9-ei értékét, 21,2 millimétert.

Az elemzés szerint az Alföld jelentős részén, és összességében az ország körülbelül 37 százalékán lett az idei év december 10-e a legcsapadékosabb decemberi nap 1901 óta.

Az éves csapadék országos átlaga december 13-ig elérte a 473 millimétert, amivel már csak a 9. legszárazabb év, és csak kis területen – Szolnok környékén és Sopronnál – a legszárazabb év az idei a 20. század kezdete óta – tették hozzá.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló