Túra

Cukiságot rögzített a börzsönyi vadkamera – videó

  • Szerző:nuus
  • 2023.11.06 | 18:18

A Börzsönyben kihelyezett vadkamera segítségével kaptak lencsevégre egy vadmacskát.

A Duna–Ipoly Nemzeti Park osztotta meg a videót a fokozottan védett állatról, amely rendszeresen jelen van ezen a területen.

Továbbra is jól érzi magát az elkerített projektterületen élő, fokozottan védett vadmacska (Felis silvestris). Kíváncsian szemléli a projekt során bevezetett monitoring eszközöket, valamint szívesen használja a 2019-ben a területre kihelyezett fekvő holtfát. Mióta 2022. szeptember 26-án megjelent kameráink előtt, rendszeresen jelen van a területen legalább két kifejlett egyed. 2023 nyarán két vadmacska kölyök is nevelkedett ezen a területen!

– olvasható a bejegyzésben.

Mint írják, a vadmacska számára kiemelten fontos, hogy megőrizzük a természetes, nagy kiterjedésű összefüggő erdőket. Valamint fontos számukra, hogy az erdők változatos szerkezettel rendelkezzenek, ami nemcsak gazdag táplálkozó helyeket, de kiváló búvóhelyeket is nyújt számukra.

A vadmacskák nehezen tűrik az erdő bolygatását, a zavarást (pl.: illegális technikai sportokat az erdők területén). A faj fennmaradásának további veszélyeztető tényezője az erdők feldarabolódása, valamint a kivadult házimacskák. A házimacskák nemcsak a faj genetikai elszegényedése miatt veszélyesek, hanem versengenek a táplálékért és a legjobb búvóhelyekért, valamint betegségeket adhatnak át a vadmacskáknak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Gasztró
Jó hír a sör szerelmeseinek!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 07.