Sztárok

Elhunyt a divat örökifjú nagyasszonya: Iris Apfel 102 évet élt!

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.02 | 12:50

A színes szemüvegeiről, extrém kiegészítőiről és merész stílusáról híres Iris Apfel nemcsak üzletasszony, belsőépítész és divattervező volt, hanem igazi életművész is. A 102 éves korában elhunyt divatikon egész életében azt üzente, hogy soha nem késő megvalósítani az álmainkat, és kiállni a saját egyéniségünkért.

Fotó: wikipedia

Iris Apfel pénteken halt meg Palm Beach-i otthonában, a halál okát nem hozták nyilvánosságra. A hírt a saját Instagram-oldalán közölték, ahol több mint egymillió követője gyászolta. A bejegyzésben azt írták, hogy Iris Apfel

“örökre velünk marad, mint egy példa, egy életstílus, egy legenda”.

Iris Apfel 1921-ben született New Yorkban, zsidó származású szülei üveg- és tükörüzletet, illetve divatbutikot vezettek. Művészettörténetet tanult, majd belsőépítészként és illusztrátorként dolgozott. 1948-ban házasodott össze Carl Apfellel, akivel textilipari céget alapítottak, és a világ minden tájáról gyűjtöttek ritka szöveteket és kiegészítőket. Kilenc amerikai elnöknek is dolgoztak a Fehér Házban, dizájn- és restaurációs munkát végezve.

Iris Apfel igazi divatikon lett a nyolcvanas és kilencvenes években, amikor a merész, színes és extravagáns öltözködésével felhívta magára a figyelmet. A Metropolitan Művészeti Múzeumban 2005-ben rendezett kiállítása, amelyen saját ruháit és kiegészítőit állították ki, nagy sikert aratott. 2014-ben bemutatták életrajzi filmjét Albert Maysles rendezésében. 2019-ben, 97 évesen szerződést kötött az IMG modellügynökséggel, és a H&M-mel közös kollaborációjának egyik darabja felbukkant az Emily Párizsban sorozatban is.

Iris Apfel századik születésnapján arról beszélt, hogy reméli, hogy a következő száz évben is sokat találkozhat a barátaival, és hogy bár sokan kérdezik tőle, milyen százévesnek lenni, de még csak pár napja ennyi, úgyhogy kicsit várjanak a válaszra. Azóta már kiderült, hogy száz év felett ugyanannyira imádta az élete minden percét, mint előtte. Iris Apfel olyan nő volt, aki nem hagyta, hogy az életkor vagy a konvenciók korlátozzák, és mindig hű maradt önmagához.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Iris Apfel (@iris.apfel) által megosztott bejegyzés


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló