Bulvár

Schobert Norbert bűncselekményt követett el – 3 évet is kaphatott volna

  • Szerző:nuus
  • 2021.06.10 | 15:48

A legnagyobb hazai lemezkiadók még 2013-ban indítottak eljárást Schobert Norbert ellen szerzői jogok sorozatos megsértése miatt.

Schobert Norbertnek 15 milliós kártérítést kellett fizetnie, mert jogsértően használt zenéket számol be róla a 24.hu.

schobert_norbi_reka

Végül a múlt évben kellett 15 milliós kártérítést fizetnie, ami csak töredéke volt az eredetileg követelt összegnek. A kiadók most új perre készülnek, mert állításuk szerint Schobert nem hajlandó megfizetni a késedelmi kamatokat. Schobert nem kívánta kommentálni lapunknak a jogvitát, amíg végleg le nem zárul, mert szerinte a peres ügyeket nem a médiában kell intézni.

A Dabasi Járási Ügyészség 2020 októberében kimondta, hogy Schobert Norbert bűncselekményt követett el, és ezért megrovásban részesítette

– derül ki a 24.hu birtokába jutott dokumentumokból. Az általa elkövetett bűntett és vétség esetében elvileg akár két, illetve három év szabadságvesztés is kiszabható, ám az ügyészség végül a legenyhébb büntetést sem látta szükségesnek, és meg is szüntette az eljárást Schoberttel szemben.

Figyelembe vették ugyanis, hogy a gyanúsított:

büntetlen előéletű,

a bűncselekmény elkövetése óta jelentős idő telt el,

és hogy Schobert pár héttel korábban megtérítette a sértetteknek az okozott vagyoni kárt.

A fitneszgurunak végül összesen mintegy 15 millió forintot kellett fizetnie a vele szemben közösen fellépő lemezkiadóknak, amiért előzetes engedély és jogdíjak megfizetése nélkül használta fel a tulajdonukban lévő dalokat a fitnesz-DVD-iken.

A kiadók ennél lényegesen nagyobb – 80 és 90 millió forint közötti – kártérítést követeltek tőle, ám az ügyészség a sérelmezett DVD-k jelentős részénél elévülésre hivatkozott, így csak 2010-től kezdve forgalomba került három Rubint Réka-DVD esetében vizsgálta a hivatalos iratokban Schóbertként szereplő fitneszguru bűnösségét.

Az ügy kipattanása után nemcsak a kiadók követeltek pénzt Schobertéktől, hanem a szerzői jogdíjakat kezelő Artisjus is, feléjük ugyanis szintén elmulasztották a befizetést.

A nyomozóhatóság bevonta őket is az ügybe, és Schobertéknek 2015-2016-ban sikerült az Artisjusszal peren kívül megállapodni. Ennek nyomán az ügyészség megszüntette a büntetőeljárást, ám az érintett kiadók panasszal éltek, mivel még mindig nem lettek kártalanítva.

A jogi huzavona azonban úgy tűnik ezzel nem ért véget, ugyanis a kiadók felszólítása ellenére Schobert nem volt hajlandó kifizetni a késedelmi kamatokat, ami álláspontjuk szerint – tekintettel a károkozás óta eltelt időre – számottevő összeg lenne. A kiadók ezért újra perre mennek.

Tárgyaltunk Norbert jogi képviselőjével, létre is jött egy megállapodás, amit a kiadók aláírtak. Aztán Schobert Norbert meggondolta magát, megszüntette a kapcsolatot az ügyben eljáró jogi képviselőjével és megtagadta ennek a megállapodásnak az aláírását

– mondja Bérczes László, aki ezúttal is ellátja a kiadók jogi képviseletét.

Örülök, hogy egy nyolc éve húzódó eljárás lezárult. Mindent kifizettem, amit kiszabtak rám és mindenkinek jó egészséget kívánok

– mondta a fitneszguru, hozzátéve, hogy ennél többet nem szeretne nyilatkozni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló