Bűnügy

Szörnyeteg főorvos kísérletezett Pogány Judit édesanyján

  • Szerző:nuus
  • 2022.01.13 | 18:48

Pogány Judit édesanyja idegösszeomlása után került a pszichiáter karmai közé.

A Kossuth-díjas színésznő nyolc és fél éves volt, amikor édesapja agyvérzést kapott és meghalt. A színésznő a Klubrádió Szavakon túl című műsorában beszélt arról, hogy édesanyja élete miképpen ment tönkre a feldolgozhatatlan veszteség miatt. „Édesanyám abba kattant bele, hogy nem tudtak elköszönni egymástól, nem tudtak beszélni egymással. Ezzel kapcsolatban elindultak benne apámmal kapcsolatos rögeszmék. Nem volt például szabad eloltani a villanyt, éjszaka sem.

Égő villanynál aludtunk, mert apa nehogy azt higgye, hogy nem várjuk.

Ez nem jött be. Utána nem volt szabad villanyt gyújtani! Anyámnak jött az a rögeszméje, ha meggyújtjuk a villanyt, apa mégsem jön be, hanem elmegy, elbújik”– mesélte. Édesanyja néhány hónap múlva az utcán omlott össze, ami miatt kórházba került.

„Egy évig volt kórházban. Ez a legsötétebb történet az életemből. Minket elvittek gyámszülőkhöz, nekem és a bátyámnak normalizálódott az élete, mert az unokatestvérem anyányi korú volt, ők vállalták a gyámságot, oda kerültünk. De édesanyámnak nem volt élő, felnőtt korú rokona, aki látogatta volna. Egyedül Eta, aki háztartási alkalmazott volt édesanyáméknál, de ő nem volt vér szerinti rokon, nem hozhatott döntéseket. És ettől, mert nem volt anyámnak felnőtt korú rokona az akkori idegosztálynak a főorvosa – akinek utána elvették a diplomáját, de rajtunk az már nem segített –

kísérletezett anyámon. Az akkor működő legerősebb sokkal kezelte,

amitől anyám nem csak teljes személyiség- és tudatvesztést szenvedett el. A végén már Eta hiába mutatta neki a gyerekei fényképét, nem tudta, kik azok– emlékezett vissza. A kórházban uralkodó viszonyok miatt Pogányék háztartási alkalmazottja végül saját felelősségére, otthon kezdte el ápolni a gyógyíthatatlannak vélt beteget.

Kép: Nagy Gergő


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.