Bűnügy

Játékpisztollyal rabolt a Gellérthegyen, letöltendő fogházbüntetést kapott

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.02.13 | 10:18

Letöltendő fogházbüntetésre ítélt első fokon a bíróság egy fiatalkorút, aki társaival játékpisztollyal rabolt ki gyerekeket a Gellérthegyen - közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség három – az elkövetéskor 18, 17, illetve 14 éves – fiatallal szemben emelt vádat, akik 2021 őszén egy gellérthegyi játszótéren négy kiskorú fiút támadtak meg, hogy az értékeiket megszerezzék.

Fotó: Pixabay
Az ügyészség négyrendbeli fegyveresen és csoportosan elkövetett rablás bűntette, illetve kísérlete miatt nyújtott be vádiratot.

A vádirat szerint a vádlottak 2021. szeptember 19-én elhatározták, hogy erőszakos úton szereznek pénzt.

Magukhoz vettek egy – valódi fegyvernek látszó – játékpisztolyt, majd az esti órákban a XI. kerületbe, egy gellérthegyi játszótérhez mentek, ahol arcukat maszkokkal, sapkával és napszemüveggel eltakarva megszólítottak négy kiskorú fiút.

Megkérdezték a sértetteket, van-e cigarettájuk, majd körbeállták őket.

Ezután a 17 éves vádlott elővette a játékpisztolyt, amelyet jól láthatóan csőre húzott, majd felszólította a sértetteket, hogy álljanak sorba és pakolják ki az értékeiket.

Az ügyészségi közlemény szerint a vádlottak fellépése és a valódinak tűnő fegyverrel fenyegetés a kiskorú sértettekre bénítóan hatott.

A négy fiú mobiltelefonokat és fülhallgatókat adott át a támadóknak.

A vádlottak csak az egyik sértett – mintegy 100 000 forint értékű – mobiltelefonját tartották értékesnek, azt eltették. A többi értéket visszaadták.

Ezt követően a 17 éves támadó a telefon kódját követelte, majd a kezében lévő pisztolyt a sértett homlokához tette, és megfenyegette a fiúkat, hogy ha feljelentést tesznek, nagyon megbánják.

A Budai Központi Kerületi Bíróság fiatalkorúak bíróságaként a három támadót bűnösnek mondta ki. A 17 éves – korábban már büntetett – vádlottat 2 év, fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztésre, 18 éves társát szintén 2 év, 5 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az elkövetéskor még csak 14 éves társukat pedig próbára bocsátotta.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség mindhárom vádlott esetében súlyosításért fellebbezett

– áll a közleményben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló