Bűnügy

Orbán kezdhet félni, vadonatúj bíróságot hoz létre az EU

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.23 | 10:48

Az Európai Unió vadonatúj hatósága a pénzmosás és a korrupció ellen fog dolgozni.

A pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelemmel foglalkozó európai hatóság (AMLA) székhelye Frankfurt lesz. Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament (EP) csütörtökön jelentette be a hírt.

Az új uniós hatóság székhelyét az uniós tanács és az uniós parlament képviselői kilenc tagállam – Belgium (Brüsszel), Németország (Frankfurt), Írország (Dublin), Spanyolország (Madrid), Franciaország (Párizs), Olaszország (Róma), Lettország (Riga), Litvánia (Vilnius) és Ausztria (Bécs) – kérelmei közül választotta ki – árulkodó, hogy a fideszesek által irányított Magyarország nem jelentkezett a feladatra.

Az uniós hatóság több mint 400 alkalmazottal 2025 közepén

kezdi meg működését Frankfurtban – írja a Pénzcentrum. Az új hatóság közvetlen és közvetett felügyeleti, valamint szankcionálási és intézkedési hatáskörrel fog rendelkezni a kötelezett szolgáltatók felett, és ellenőrzi a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozás elleni küzdelemről szóló új rendelet végrehajtását.

Az AMLA közvetlenül felügyel majd bizonyos számú, az EU-ban a legkockázatosabbak közé tartozó hitelintézetet és pénzügyi intézményt, köztük a kriptoeszköz-szolgáltatókat, támogató szerepet fog betölteni a nem pénzügyi ágazat tekintetében, koordinálni fogja a pénzügyi információs egységeket a tagállamokban, és közigazgatási bírságokat szab majd ki súlyos jogsértések esetén.

Az EU 1991-ben fogadta el az első pénzmosási irányelvet.

Az Európai Bizottság 2021 júliusában jogalkotási javaslatcsomagot terjesztett elő, hogy erősítse a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelemre vonatkozó uniós szabályokat. A javaslatcsomag része volt egy pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelemmel foglalkozó európai hatóság létrehozása is. Az uniós tanács és az Európai Parlament január 18-án ideiglenes megállapodásra jutott a pénzmosás elleni csomagról. A végső szöveget a tanácsnak és az EP-nek is el kell fogadnia.

A pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelemről szóló új rendelet EU-szerte harmonizálja és pontosítja a szabályokat.

Sokkot kapott az OnlyFans-modell attól, amit a bank közölt vele


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.