Bűnügy

Orbán Viktor újabb cimborája áll most bíróság elé büntetőügyben

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.23 | 17:25

Orbán Viktor munkásságát roppant nagyra becsüli a holokauszttagadó flamand politikus.

Dries Van Langenhove, a flamand radikális jobboldali Vlaams Belang (Flamand érdek) párt volt szövetségi parlamenti képviselője a holokauszt tagadása miatt áll büntetőbíróság elé Belgiumban. Az ügyben a genti vádkamara jár el, a hírt pedig a The Brussels Times hírportál közölte csütörtökön.

Dries Van Langenhove és Orbán 2018-ban, a bálványos – tusnádfürdői fideszes szabadegyetemen

borult egymás nyakába, amikor lelkes hangulatú találkozójukon méltatták egymást. Orbán Viktor például így: „Flamandok? Persze, hogy tudom, hol vannak. Flandria az a rész, akik dolgoznak (Belgiumban).” Mire az ifjú flamand náci: „olyan ember nevezi önöket antidemokratikusnak, akit meg se választottak, mint Juncker, ez eléggé álszent”.

További aranyköpések ebben a videóban hallhatóak:

A flamand nyelvű közszolgálati tévé, a VRT egy 2018-as műsorában

fedte fel, hogy a képviselő által alapított Schild en Vrienden (Pajzs és barátai) nevű radikális jobboldali ifjúsági mozgalom titkosított üzenőcsoportjaiban rasszista, antiszemita, holokauszttagadó üzeneteket osztottak meg. Dries Van Langenhove ellen 2019 júniusában vádat emeltek, őrizetbe vették, majd szabadon engedték. Egyebek között azzal a feltétellel, hogy el kell látogatnia a mecheleni Dossin-laktanyába, ahonnan

a második világháború idején belga zsidók ezreit deportálták.

A vádkamara tavaly júniusban úgy döntött, hogy a Schild en Vrienden öt tagját bíróság elé kell állítani a holokauszt tagadása, illetve relativizálása miatt. A határozat azonban nem vonatkozott Van Langehovéra, mivel ő nem vett részt az üzenőcsoportban. Ugyanakkor a vádkamara szerint a flamand politikust be kell idézni a belga fegyvertörvények, valamint a rasszizmus elleni törvény megsértése miatt. A most meghozott döntést, miszerint Van Langehovénak holokauszttagadás miatt is felelnie kell, több flamand párt is támogatta.

Február elején Dries Van Langenhove lemondott

képviselői mandátumáról a belga parlamentben.

Orbán Viktor most éppen akcióhősnek képzeli magát


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló