Celeb

Büszkén vállalja a spermabankot Vajna Tímea – de mik is az előnyök és a hátrányok?

  • Szerző:nuus
  • 2023.05.22 | 19:18

Vajna Tímea nemrég ugyan szakított vőlegényével, de az anyaságról nem mondott le. Nemrég egy spermabankból jelentkezett be az Instagramon, vagyis büszkén vállalja: apa nélkül is családot alapít. 

“Órákig tartó várakozások. A terméketlenség súlyos probléma, plusz nincsenek normális férfiak! Így a nők kifutnak az időből”

– állt a bejegyzésben, utalva ezzel arra, hogy részben a boldog házasságban élő, de terméketlen párok, részben pedig az egyedülálló, megfelelő társra találni képtelen nők választják egyre nagyobb számban ezt a megoldást.

Egy másik Instagram-storyból az is kiderült, hogy Andy Vajna özvegye már meg is kapta a listát a lehetséges donorokról, akik között akad egy vicces, barna hajú, barna szemű, 190 centiméter magas pénzügyi elemző is. Egy másik donor „a legokosabb fickóként” hivatkozott magára, de egy „fekete öves filmproducer” is az esélyesek között lehet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Timea Vajna (@timeavajna) által megosztott bejegyzés

De vajon valóban ilyen laza dolog a spermadonáció? Az biztos, hogy pozitívumai és árnyoldalai egyaránt akadnak a jelenségnek.

A fényoldal

  1. “Álomapa Áruház” – Az egyik nagy előnye annak, ha valaki spermadonorhoz fordul az, hogy lehetősége van válogatni az “Álomapa Áruházban”. Bizony, most már nem csak a pasikat lehet listázni, hanem az ideális génállományt is. Szőke haj, kék szem, magas, jó humorérzék? Csak válogass kedvedre, mintha online vásárolnál!
  2. Váratlan rejtélyek – Megvan a maga kis varázsa annak, ha pontosan soha nem tudod, kik tartoznak – biológiai értelemben legalábbis – a családodhoz. Kik lehetnek a gyereked biológiai testvérei? Talán egy híres sztár, vagy egy titokban a CIA-nál dolgozó zseni? A lehetőségek határtalanok, és ez a különleges utazás akár izgalmas és szórakoztató is lehet a spermadonorok útján fogant gyerekek számára.
  3. Akár legjobb barátod is lehet a spermadonorod –  Vannak olyan helyzetek az életben, amikor a legjobb barátra van szükségünk. Nem csak a génjeit örökíti át, de könnyedén lehet belőle az életed megmentője egy vízvezeték-szerelésnél, vagy akár egy tetőfelújításnál is. A “spermadonor a háznál” egy valóban jó barát, aki a legfontosabb pillanatokban is melletted áll… Gyakran hallani leszbikus párokról, akik egy havert vontak be a családtervezésbe: ha hivatalos keretek között nem sikerül, jó szolgálatot tesz egy pulykatöltő is.

A sötét oldal

  1. Apja neve: Spermadonor Incognito” – Az egyik potenciális hátránya annak, ha valaki spermabankhoz fordul, hogy az “apa” inkognitóban marad (kicsit más, ha te magad viszed az általad választott donort az inszeminációra). A származás története kérdőjelekkel teli lehet. Gyakran előfordul, hogy ezek a gyerekek hiányolják az apát és az ő ágát, vagy legalábbis az információt arról, pontosan honnan is jönnek.
  2. A genetikai lottó – Amikor a spermadonorhoz fordulsz, sosem tudhatod pontosan, milyen tulajdonságokat örökít át a gyermekednek. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy csak a jó dolgok érkeznek a csomagban, a kevésbé szerencsés tulajdonságok pedig nem öröklődnek. Előfordulhat, hogy Vajna Timi leendő csemetéje kitűnő üzleti érzékkel rendelkezik majd, de színvak lesz, mellé pedig pocsék táncos. Annál is inkább, mert akár a nagyszülőktől és egyéb ősöktől is érkezhet genetikai lenyomat a csomagba.
  3.  Az apa hiánya – Az egyik legnagyobb kihívás természetesen az apai kapcsolat hiánya a gyermek életében. A csemetének lehet, hogy kérdései támadnak az apával, az identitással és a családi összetartozással kapcsolatban. Az anya és a gyermek közötti kapcsolat természetesen különleges és erős lehet, de ez nem jelenti azt, hogy az apa-figura soha nem hiányzik majd. Sőt.

Vajna Tímea optimista, és bízik abban, hogy ideális donort talál, majd egészséges babája születik. Úgy érzi, már csak az anyaság hiányzik az életéből ahhoz, hogy igazán boldog legyen.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.