Celeb

Sir Cliff kiakadt, és perli a rendőrséget és a BBC-t

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.06 | 21:54

A magánéletéhez fűződő jogainak durva megsértése címén pert indított a BBC és a rendőrség ellen a gyermekmolesztálás vádjával két éve feljelentett Sir Cliff Richard

75 éves angol popveterán ügyvédjei csütörtökön nyújtották be a keresetet a londoni felsőbírósághoz. A keresetben a BBC közszolgálati médiatársaság és a Dél-Yorkshire megyei rendőrség szerepel alperesként.


Az ügy közvetlen előzményeként Sir Cliff házát évtizedekkel ezelőtti szexuális visszaélések gyanúja miatt 2014 augusztusában átkutatták a rendőrök. Az énekest négy férfi jelentette fel, azt állítva, hogy a popsztár szexuális bűncselekményeket követett el ellenük. E bűncselekmények a feljelentők szerint 1953 és 1984 között, az ő gyermekkorukban történtek.

Cliff Richard a komoly nemzetközi feltűnést keltő házkutatás idején portugáliai nyaralójában volt, de nem sokkal később hazatért, és önként megjelent a területileg illetékes Dél-Yorkshire megyei rendőrségen, ahol kihallgatták. És nem vették őrizetbe, és vádat sem emeltek ellene, az ügyészség pedig júniusban közölte, hogy bizonyíték hiányában megszünteti a vizsgálatot. Ezt a döntést a feljelentők egyike megtámadta, de az ügyészség a napokban közölte, hogy kitart a vizsgálatot megszüntető határozat mellett. Sir Cliff az eljárás során végig teljesen megalapozatlannak és hamisnak minősítette a feljelentésben foglalt állításokat, és már a házkutatás után kilátásba helyezte, hogy kártérítési pert indít a BBC és az ügyben eljáró rendőrkapitányság ellen is,

SUNNINGHILL, ENGLAND - AUGUST 14: A general view of the Charters Estate, where entertainer Sir Cliff Richard owns an apartment on August 14, 2014 in Sunninghill, England. South Yorkshire Police have confirmed detectives are currently searching the premises in connection with an allegation of sexual abuse, dating back to the 1980's. (Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images)
Sir Richard Sunninghilli háza, ait átkutattak. Fénykép: Peter Macdiarmid/Getty Images

 

A BBC úgy keveredett az ügybe, hogy 24 órás hírtelevíziójának stábja, amelyet a rendőrség az időközben kiszivárgott üzenetváltások tanúsága szerint előre értesített, már a helyszínen várta a házkutatásra érkező rendőri egységet, és egyenes adásban közvetítette a fejleményeket. A házkutatást a nézők a földről és a levegőből is figyelemmel kísérhették, a BBC ugyanis egy helikoptert is a helyszínre küldött. A helikopteres stáb kamerái a ház ablakain keresztül arról is részletekbe menő ráközelítéses képeket sugároztak, ahogy a rendőrök Sir Cliff személyes holmijai között kutakodnak.

Az ügyben parlamenti vizsgálat is indult, amely megállapította, hogy bár a BBC a rendőrséggel folytatott együttműködése során a maga részéről megfelelően járt el, a házkutatás élő közvetítése azonban ennek ellenére “óriási, helyrehozhatatlan károkat” okozott Sir Cliff Richard közmegítélésében.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló